Tomáš Batiz Rôzne

Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Mikulášana na sto honov :)

Informácie len pre zasvätených! Každé mesto má svoje špecifiká, prípadne, je preňho niečo charakteristické. Liptovský Mikuláš nie je v tomto výnimkou. Myslíte si, že ste Lipták od kosti?

Ilustračný obrázok k článku Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Mikulášana na sto honov :)
Foto: Tomáš Batiz

Liptovský Mikuláš tak, ako každé iné mesto má tiež svoje špecifiká, o ktorých vedia len tí ľudia, ktorí tu žijú niekoľko rokov rokov. Ten, kto cez naše mesto len prechádza, prípadne tu bol párkrát ako turista alebo nebodaj bol u nás na jarmoku, nemá však určite o týchto veciach ani páru.

Ak si teda dvaja ľudia z Liptovského Mikuláša sadnú napríklad aj na kávu v inom meste, je vysoko pravdepodobné, že sa môžu baviť práve na týchto veciach, a nik iný im nebude rozumieť…

Originálne názvy lokalít

Pre obyvateľov Liptovského Mikuláša to sú bežné pomenovania, nad ktorými sa ani nezamýšľame. Prisťahovalci či cudzinci však môžu naraziť na nemalé problémy. Schválne, skúsili ste už „Nemikulášana“ navigovať na Háj, na Majtex, do 66-tky, na Bejvoč, na Gleonu, na Gombičkáreň? Len ťažko, ak vôbec, by dorazil na správne miesto.

Vyróbňa materiálu pre topánky

Za čias minulého režimu bolo bežné, že v mestách boli veľké fabriky, v ktorých pracovalo nespočetne veľa obyvateľov. V Liptovskom Mikuláši jedným z takých závodov bol nepochybne Gabor. Napriek tomu, že po zmene režimu fabruka už v našom meste dávno prestala fungovať, niečo po nej v domácnostiach zostalo ešte na dlhé roky (a možno dodnes). Na teraz už opustené priestory pripomínajú dlhoročnú výrobňu topánok, ktorá patrila medzi najväčšie fabriky v našom okrese, ale aj v kraji.

Kolóna na moste

Pokiaľ sa spolu pustia dvaja Mikulášania do debaty a náhodou načrú do témy doprava, behom pár okamihov sa rozhovor zvykne nezriedka presunúť na tému kolón na moste v Okoličnom. Ľudia na sociálnych sieťach zdieľajú svoje najrôznejšie skúsenosti o tom, za koľko minút sa kto z akej vzdialenosti dostal do mesta, rôzne veselé fotky z kolóny či vtipné historky. Existuje dokonca aj stránka, ktorá mapuje aktuálnu dopravnú situáciu v Liptovskom Mikuláši.

Staršia dáma zo stanice

Jednou z najznámejších obyvateľov, hlavne v okolí autobusovej stanice, patrí staršia pani pre Mikulášnov aj známa pod menom Iskra. V uliciach sa objavuje aj s osobným bodyguardom, ktorého údajne má na ochranu pred dotieravými divákmi, či okoloidúcimi.

Nárečové perly

Liptovksý Mikuláš by snáď ani nebol Mikulášom bez svojho typického nárečia. Ak sa náhodou do debaty k dvom Liptákom pridá niekto neznalý našich výrazov, je len malá šanca, že by pochopil o čom je reč. Slová a slovné spojenia ako zec, lebo ti zastydne, hybaj, ja ta tam zašikujem, neondej sa s veľkou pravdepodobnosťou mimo ulíc nášho mesta nenájdu úrodnú pôdu.

Vieme, že tento zoznam, ktorý samozrejme treba brať s určitým nadhľadom, nie je kompletný. Napadlo aj vám niečo, čo by stálo za zmienku? Napíšte nám na mikulas@global24.sk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM