Rôzne

Treskúca zima je ich koníčkom: Takto vítali nový rok ľadové medvede z Liptova

Teplota vzduchu a vody bod bodom mrazu vytiahla v posledný deň roka 2014 z vyhriatých domov a bytov liptovské ľadové medvede. V chladných vodách potoka Smrečianka sa naozaj originálne lúčili so starým rokom.

Ilustračný obrázok k článku Treskúca zima je ich koníčkom: Takto vítali nový rok ľadové medvede z Liptova
Zdroj: Dnes24.sk

Desiatka liptovských otužilcov pôvodne naplánovala svoje prvé silvestrovské plávaníčko v Liptovskej Mare. „Jej hladina však zamrzla. Preto sme zvolili alternatívu a aspoň sa takto symbolicky namočili,“ povedal organizátor Miroslav Lenko zo Smrečian. Na silvestrovské kúpanie pozval spoločne s priateľmi Jánom Lacom a Ľudom Dunčkom i partiu otužilcov z Liptovského Mikuláša. „Mali sme medzi sebou jedného nováčika. Držal sa skvele,“ zdôraznil M. Lenko.

Teplota vzduchu dosahovala v čase ponoru – 11 stupňov. Voda sa „zohriala“ len na približne bod mrazu. „V tečúcej vode je však pocitová teplota o niečo nižšia," vysvetlil Miroslav.

Po dedine iba v župane

„S partiou priateľov sa stretávame nepravidelne. Jednoducho si zavoláme a ideme sa okúpať. Nerobíme z toho žiadnu show. Toto bolo prvé verejne ohlásené plávanie. Chceli sme totiž spoznať aj iných ľudí, ktorí pestujú otužovanie. Mali prísť aj Tatranskí otužilci, no nevyšlo im to,“ priblížil organizátor.

On sám otužuje už asi 25 rokov. „V Smrečianke som si prvýkrát zaplával na Štefana 2013 a zopakoval som si to aj počas osláv nového roka. Minulý Silvester som bol vo vode vo Vyšnom Hučale. Už aj susedia si zvykli, že po Smrečanoch chodím v zime cestou k potoku v župane a späť bežím len v trenkách,“ dodal s úsmevom Miroslav.

31. december 2014: Prvé silvestrovské plávaníčko
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM