Tomáš Batiz Rôzne

Tri zaujímavé obce z Liptova toho skrývajú mnoho: TOTO ste o nich zrejme netušili

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči.

Ilustračný obrázok k článku Tri zaujímavé obce z Liptova toho skrývajú mnoho: TOTO ste o nich zrejme netušili
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

Za vodopádom pivovar

Pojem Kvačianska dolina je určite rozšírenejší ako samotný názov obce – Kvačany. Tichá a pokojná dedinka pár desiatok kilometrov od centra Liptovského Mikuláša v sebe ukrýva mnoho čarovných miest, ktoré sa oplatí navštíviť.

Obľúbenou destináciou turistov, ale aj domácich je práve Kvačianska dolina, kde na vás čaká príjemná prechádzka v malebnom, horskom prostredí, ktorá sa každému vryje do pamäte. Uvidíte veľmi pôsobivý skalný útvar Jánošíkova hlava, rokliny, výhliadky na dolinu a na konci, malebné Mlyny Oblazy, ktoré si iste nenechajte ujsť. Mnohí možno netušia, že v Kvačanoch sa nachádza aj domáci pivovar, kde okrem degustácie a prednášky o pive môžete pri výrobe piva i asistovať.

Svätojánska rozhľadňa

Krásna príroda Jánskej doliny, termálne pramene, jaskyne, architektúra, história sú hlavné lakladá, pre ktoré sa oplatí navštíviť Liptovský Ján vo svojom voľnom čase. Tamojšia obec sa preslávila najmä svojim opevneným románsko-gotickým Kostolom sv. Jána Krstiteľa, ako aj termálnou liečivou vodou.

Mnohí však nepoznajú tamojšiu Svätojánsku rozhľadňu, ktorá ponúka majestátny výhľad na šíre okolie. Turistická rozhľadňa nad obcou Liptovský Ján bola dokončená a sprístupnená verejnosti v roku 2013. Rozhľadňa je celodrevená, svojim tvarom a použitými materiálmi vychádza z tradičnej slovenskej architektúry. V dávnych dobách si tu vraj zvykla miestna šľachta usporadúvať „pikniky“. Svätojánska rozhľadňa sa nachádza vo výške približne 700 m.n.m., a tvoria ju dve poschodia. Pri rozhľadni si možno posedieť a oddýchnuť na drevených lavičkách.

Lúčanský vodopád

Obec Lúčky sa nachádza sa v okrese Ružomberok. Je to kúpeľné mestečko v Chočských vrchoch neďaleko Ružomberka. Známe je predovšetkým kvôli kúpeľom, ktoré začali písať svoju históriu už v roku 1761, kedy Adam Turjansky postavil prvú kúpeľnú budovu. Teraz sa v kúpeľoch liečia ženské choroby, onkologické choroby, choroby tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, nervové choroby, choroby pohybového ústrojenstva, choroby z povolania a poskytujú prevenciu a podpornú liečbu osteoporózy.

Okrem liečivej vody sa obec neďaleko Ružomberka môže pochváliť zaujímavý honorom. Na Slovensku máme viac ako dvesto vodopádov, ale iba päť z nich sú zaradené medzi národné prírodné pamiatky. Jeden z nich sa nachádza práve v Lúčkach. Tamojší Lúčanský vodopád má 12 metrov, je kaskádovitý a padá z okraja travertínovej terasy do malého jazierka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM