Slávka Kellová Rôzne

Pozostalým dochádza trpezlivosť: Túlavé psy špinia na hroby!

Pozostalí, ktorí majú svojich blízkych na Vrbickom cintoríne v Liptovskom Mikuláši, už majú dlhú dobu ťažké srdce na túlavé psy. Okrem túlania totiž zvyknú spávať a špiniť priamo na hroboch. Dôvodom je chýbajúci plot pozdĺž celej bočnej strany cintorína, ktorý skončil zrejme v zberných surovinách.

Ilustračný obrázok k článku Pozostalým dochádza trpezlivosť: Túlavé psy špinia na hroby!
Foto: Slávka Kellová

Podľa pozostalých ide o túlavé psy z blízkych rómskych príbytkov. Podľa mestskej polície to však nie je celkom tak. „Neviem, či je možné označiť psy za rómske. Pri našom objasňovaní sa k nim obyvatelia blízkej ubytovne nehlásili. Na voľnom priestranstve sú prakticky nechytateľné,“ odpovedá Ľubomír Marjovič, zástupca náčelníka mestskej polície v Liptovskom Mikuláši.

Podľa zistení polície psy, ktorých sa ľudia zbavili, hľadajú potravu a útočisko. Najideálnejšia je pre nich dostupnosť a blízkosť práve rómskych príbytkov, kde sa počet psov postupne zvyšuje. „Pracovník mesta oprávnený na odchyt psov robí čo môže. V tejto lokalite bol už niekoľkokrát opakovane s príslušníkmi MsP, ale zatiaľ sa im podarilo odchytiť v poslednom období len 2 psíky. Tento problém máme v tomto ročnom období výraznejší na území celého mesta a snažíme sa ho priebežne riešiť,“ vysvetľuje Ľubomír Marjovič.

Čo bude s chýbajúcim plotom?

Mesto o prípade túlavých psov vie. „Pracovníci mestského úradu riešia spracovanie projektovej dokumentácie na výstavbu nového betónového, resp. železobetónového plota ako jednu z priorít. Po spracovaní dokumentácie bude môcť mesto získať stavebné povolenie. Následne bude možné riešiť samotnú výstavbu plota,“ približuje hovorca mesta Peter Lehotský. Konkrétny termín stanovený nie je. Stavebné povolenie mesto získa pravdepodobne v priebehu budúceho roka. „Odvíja sa to od toho, kedy bude hotová projektová dokumentácia, bez ktorej sa stavebné povolenie získať nedá,“ dodáva Peter Lehotský.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM