Lucia Lauková Správy

Turisti pozor: Vo všetkých slovenských pohoriach je zvýšené lavínové nebezpečenstvo

V priebehu dňa sa môžu podľa Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby vyskytnúť aj spontánne lavíny menších rozmerov.

Ilustračný obrázok k článku Turisti pozor: Vo všetkých slovenských pohoriach je zvýšené lavínové nebezpečenstvo
2
Galéria

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí vo všetkých slovenských pohoriach. TASR o tom v sobotu informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Zvyšovanie lavínového nebezpečenstva spôsobuje nový, vetrom previaty sneh. Väčšinu z neho preniesol vietor na záveterné svahy a do nižších polôh.

„Sneh je veľmi nerovnomerne rozložený a je lokálne uložený vo forme snehových dosiek a vankúšov,“ upozornil Sedlák s tým, že uvoľnenie lavín je na strmých svahoch možné už pri malom dodatočnom zaťažení. V priebehu dňa sa môžu vyskytnúť aj spontánne lavíny menších rozmerov.

Ráno prevládalo na horách zamračené počasie s hmlou, miestami slabo snežilo. Mierne sa ochladilo. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 14 na hrebeňoch Tatier po mínus tri stupne Celzia v dolinách. Za posledných 24 hodín napadlo vo všetkých pohoriach päť až 15 centimetrov nového snehu pri pôsobení silného vetra.

Foto: ilustračné

Lavína
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM