Alexandra Kolínská Rôzne

Tvorivé dieľne pre seniorov: Mikulášski dôchodcovia si opäť prídu na svoje

Seniori tiež potrebujú v živote trochu zpestrenia a tak sú pre nich pripravené tvorivé dielne. Dôchodcovia z mikulášskeho Golden Age sa naučia vyrábať keramiku.

Ilustračný obrázok k článku Tvorivé dieľne pre seniorov: Mikulášski dôchodcovia si opäť prídu na svoje
Zdroj: Dnes24.sk

„Opäť po roku sme sa stretli so seniormi v rôznych zariadeniach pre seniorov, aby sme spoločne strávili príjemné chvíle pri výrobe keramiky,“ uviedla Katarína Smiková, riaditeľa občianskeho združenia ANNOGALLERY. Združenie každoročne organizuje vlastné projekty s celoslovenskou alebo regionálnou pôsobnosťou zamerané na rozvoj tvorivého potenciálu, umeleckých zručností, vznik a prezentáciu tvorby rôznych vekových kategórií. Medzi už tradičné patria Tvorivé dielne s hlinou pre seniorov, ktoré v tomto roku prebiehali v mesiacoch september až október.

Do projektu sa zapojili zariadenia Senires n.o. z Popradu – Veľkej, Klub dôchodcov z Hôrky a Sabinova, Domov pre seniorov Golden Age z Liptovskej Ondrašovej a Náruč z Prešova.

„Tieto stretnutia majú vždy veľký ohlas a sme radi, že v nich môžeme pokračovať. Materiál a pomôcky prinesieme, stačí už len chuť, troška angažovanosti a výsledkom je nielen potešenie z vlastných výrobkov, ale i oddych a relax,“ povedal odborný lektor a keramikár Peter Smik.

S každou skupinou sa umelec stretol dvakrát. „Najskôr modelujeme z mäkkej hliny a potom hotové výrobky glazujeme. Za použitia rôznych pracovných techník tak pod šikovnými rukami seniorov vznikajú jedinečné keramické výtvory, misy, svietniky a rôzne figúry,“ uviedol ďalej Peter Smik.

Zakaždým výrobky putujú do keramickej pece, aby sa vypálili a mohli slúžiť nielen ako ozdoba, ale napríklad také poháre aj na bežné používanie.

Väčšina seniorov sa s touto prácou stretáva prvýkrát v živote. Organizátori však s tým už majú skúsenosti a prácu prispôsobili tak, aby všetky výrobné techniky boli zvládnuteľné a aby účastníkov motivovali k ďalším aktivitám. Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR a jeho poslaním bolo rozvíjanie kultúrnych aktivít seniorov.

FOTO: Seniorov v Mikuláši čakajú tvorivé dielne
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM