Správy

Učiteľka, ktorá nemčine zasvätila celý svoj profesijný život: V učení som sa našla, aby som sa mohla cítiť mladá

Žilinský kraj aj tento rok oceňoval svojich najlepších učiteľov. V zozname ocenených nechýbala ani Markéta Křivánková, dlhoročná pedagogička z Gymnázia M. M. Hodžu v Liptovskom Mikuláši. Jej meno sa tam neocitlo náhodou. Vzdelávaniu iných totiž venovala viac ako 26 rokov svojho života.

Ilustračný obrázok k článku Učiteľka, ktorá nemčine zasvätila celý svoj profesijný život: V učení som sa našla, aby som sa mohla cítiť mladá
Zdroj: Dnes24.sk

Stať sa učiteľkou bolo vždy jej vysnívaným povolaním. „Trochu som sa však pomýlila vo výbere predmetov. Chcela som študovať nemčinu a filozofiu. Avšak v roku, keď som nastupovala na vysokú školu do Prešova, moju kombináciu neotvárali. Preto som nakoniec vyštudovala spoločne s nemčinou slovenský jazyk,“ uviedla sympatická pedagogička Markéta Křivánková.

V roku 1989 využila po materskej dovolenke možnosť ísť učiť na novo otvorenú jazykovú školu pri Gymnáziu M. M. Hodžu v Liptovskom Mikuláši. „Nastal vtedy obrovský boom v záujme o štúdium cudzích jazykov. Pamätám si chodby plné záujemcov, ktorí čakali celé hodiny na zápis. V pamäti mi utkvel aj jeden manželský pár, ktorý sa s malým dieťaťom medzi sebou striedal v rade s čakajúcimi,“ spomenula jednu z vtipných historiek pani Markéta, ktorá na gymnáziu učí dodnes ako jedna z prvých učiteliek jazykovej školy.

Študenti ako motivácia

Odvtedy ubehlo 26 rokov a v jej triede sa vystriedali celé stovky žiakov. „Mám veľmi rada svoju prácu, nemčina bola vždy moja srdcová záležitosť, v nej sa cítim ako ryba vo vode. V učení som sa našla, pretože som vždy chcela pracovať s ľuďmi a cítiť sa mladá,“ dodáva s úsmevom pani Markéta.

Najsilnejšou motiváciou sú pre ňu vlastní študenti, ktorí so záujmom odkrývajú krásy nemeckého jazyka. „Učím prevažne dospelých ľudí, ale aj študentov, ktorí sa chcú zdokonaľovať v jazyku a to mi dodáva energiu. S dospelými to má svoje zvláštne čaro, pretože už majú vyhranené postoje, chcú sa učiť a človek sa na hodine aj všeličo dozvie,“ zhodnotila.

Jediným ocenením v jej profesijnom živote sa zároveň lúči s povolaním pedagogičky. „Je to príjemná bodka za mojou kariérou. Ďakujem pánovi riaditeľovi, ktorý sa mi chcel takto zrejme poďakovať za roky strávené na gymnáziu. Aj ma trochu mrzí, že týmto školským rokom končím s učením, ale nemčina je, bohužiaľ, na ústupe. Budem mať aspoň viac času na svoje vnúča,“ prezradila kúsok zo svojho súkromia Markéta Křivánková.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM