Slávka Kellová Kultúra

Umenie odhaľuje neznáme v ľudskej duši

Výstava drevených plastík Milana Mikoláša v týchto dňoch zdobí priestory Liptovského kultúrneho strediska v Liptovskom Mikuláši. Jeho plastiky vznikali dlhé desaťročia, v tvorbe s drevom strávil stovky hodín.

„Veda odhaľuje neznáme v prírode, umenie a hudba odhaľujú neznáme v ľudskej duši.“ Tento výrok Alberta Einsteina výstižne charakterizuje tvorbu Milana Mikoláša. Je jedným z najpozoruhod­nejších neprofesionálnych výtvarníkov, ktorí už dlhé roky úspešne reprezentujú Liptovskú neprofesionálnu výtvarnú scénu.

Pre autora je charakteristický vzťah k drevu, ako výrazovému prostriedku, ktorý mu slúži k vyjadreniu jeho intenzívnych myšlienok. Do dreva zhmotňuje nielen svoje myšlienky, ale aj myšlienkové bohatstvo ľudskej civilizácie, kultúry a vedy. Kozmológia, kvantová fyzika, genetika či tézy starovekých kultúr sú námety, ktoré predstavujú jeho hlavné tvorivé úsilie a smerovanie. Sú určené náročnejšiemu divákovi. Cez jazyk symbolov siahajú k odvekým záhadám vedy a dá sa povedať, že až k jeho hraniciam, pri ktorých človek zostane stáť v tichu a v úžase nad možným.

„Jeho dlhoročne nadobúdané vedomosti z oblasti fyziky, kozmológie, genetiky či rôznych kultúr ľudskej civilizácie kreatívne zhmotňuje v dreve. Naplno prejavené fantázie a predstavy o svojich inšpiračných zdrojoch pozoruhodne stvárňuje v jedinečných a estetických objektoch či reliéfoch. Jeho tvorba zdanlivo abstraktných foriem je plná významov a zakódovaných informácií. Je to úplne iný, tvorivý prístup nepoznačený regionálnymi zvyklosťami, ako to môžeme vidieť u mnohých domácich amatérskych výtvarníkov a rezbárov. Diela pána Mikoláša majú intelektuálny základ, vznikali po zrelej úvahe, čo sa prejavuje v odvážnom experimentovaní s farbou a kombináciou dreva s inými materiálmi. Pripomínajú mi práce amerických sústružníkov a rezbárov, ktorí sú oprostení, nezviazaní vlastnou kultúrnou identitou,“ opisuje Mikolášovo dielo odborný garant výstavy a dizajnér Michal Hanula.

Výstava „Myšlienky zhmotnené do dreva“ potrvá do 8. júla 2011. Návštevníkom bude premietaný taktiež film amatérskeho dokumentaristu Ľubora Patscha s názvom „Skúšam si predstaviť nemožné“.

Beata Kuviková foto: LKS

Milan_Mikolas
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM