Tomáš Batiz Správy

Upozornenie od horských záchranárov: Najviac zásahov bolo v tejto oblasti

Úrazovosť na lyžiarskych tratiach na Slovensku je každým rokom vyššia. Horskí záchranári zverejnili zaujímavé štatistiky.

Ilustračný obrázok k článku Upozornenie od horských záchranárov: Najviac zásahov bolo v tejto oblasti
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Horská záchranná služba (HZS) zasahuje ročne priemerne pri viac ako 2000 prípadoch. K najväčšiemu počtu úrazov dochádza v stredisku Jasná v Nízkych Tatrách. Na piatkovej tlačovej konferencii v Demänovskej Doline to povedal to riaditeľ HZS Jozef Janiga.

Podľa Janigu má úrazovosť na lyžiarskych tratiach stúpajúcu tendenciu od roku 2012. „Ročne zasahujeme vo viac ako 2000 prípadoch na lyžiarskych tratiach, z čoho v Jasnej je viac ako tisíc úrazov za jednu lyžiarsku sezónu. To je naozaj alarmujúci počet. Odpovede na otázky, ako sa s takouto situáciou vysporiadať, má priniesť konferencia horských záchranárov, ktorú sme v piatok pripravili v Demänovskej doline," uviedol.

Pomer letných a zimných úrazov je podľa Janigu približne jedna k jednej, o niečo viac prevládajú tie zimné. „Práve tým, že vznikajú rôzne nové športy a turistické atrakcie, ktoré priťahujú ľudí, treba povedať, že nám výrazne stúpol počet letných úrazov. Treba zobrať do úvahy, že tento rok vyhlásili oblasť Tatier za top destináciu cestovného ruchu, takže očakávame zvýšený počet návštevníkov. Predpokladáme, že aj rizikovosť úrazov určite stúpne," priblížil.

Piatková konferencia HZS v Demänovskej doline je vôbec prvou odbornou konferenciou svojho druhu, ktorú záchranári organizujú. Cieľom je priniesť riešenie vysokej úrazovosti nielen z pohľadu horských záchranárov, ale aj prevádzkovateľov stredísk, lyžiarov a v neposlednom rade aj osôb, ktoré vykonávajú rôzne iné adrenalínové športy.

foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM