Slávka Kellová Rôzne

Urbárnici už s mestom komunikujú

V utorok 4. januára podvečer sa stretlo vedenia mesta Liptovský Mikuláš s urbárnikmi vo Veternej Porube. Otvorila sa tak cesta k obnove vzájomných rozhovorov na tému skládky vo Veternej Porube.

Ešte v utorok 4. januára dopoludnia sa predseda urbariátu vo Veternej Porube Vladimír Šuchtár v rozhovore vyjadril, že majitelia pozemkov pod tunajšou skládkou už nemajú záujem o vzájomnú spoluprácu s mestom: „My už nechceme robiť žiadne ústupky, aj na základe udalostí, ktoré sa udiali mimo skládky.“ V podvečer toho istého dňa však na stretnutí s mestom zrejme našli spoločnú reč. Akou formou nie je zatiaľ známe. Ďalšie stretnutie chce mesto vyvolať na začiatok budúceho týždňa.

Dlhoročný problém s odpadom v našom meste vyvrcholil koncom minulého roka. Nájomná zmluva medzi mestom a urbariátom vo Veternej Porube vypršala 25. novembra 2010. K jej predĺženiu nedošlo. Nasledujúcich 36 dní však mesto naďalej vyvážalo komunálny odpad na túto skládku, kým si tunajší urbárnici neoplotili ostnatým drôtom svoje pozemky a zamedzili tak vstup smetiarskym autám do objektu. Tomu podľa slov predsedu urbariátu predchádzalo podanie podnetu na vypratanie pozemkov. „Mysleli sme si, že budú rešpektovať vlastnícke právo. Právnik nám poradil, že si máme dať vytýčiť vlastnícku hranicu, lebo navážaním odpadu znehodnotili prírodnú vlastnícku hranicu,“ odpovedá Vladimír Šuchtár na otázku, prečo pozemky ohradili.

Urbárnici svoj čin argumentujú aj tým, že mesto malo dostatok času na to, aby prišlo s náhradným riešením. Bývalé vedenie im vraj za predĺženie zmluvy ponúkalo 100 percentné zvýšenie nájmu. Veterná Poroba však vtedy odmietla ďalšie rozširovanie skládky aj kvôli zápachu a drobným náletovým smetiam do ich obce. Preto mesto vypracovalo projekt na rozšírenie skládky na katastrálnom území obce Smrečany na hranici so skládkou. Urbárnikom sa však nepáči, že do projektu sú zapracované aj inžinierske stavby či prístupová cesta, ktoré ležia na ich parcelách. Podľa slov bývalého primátora Jána Blcháča však v roku 2010 bola spomínaná cesta a jednotlivé budovy zapísané do vlastníctva mesta: „Navyše sme sa podpisom nájomnej zmluvy dohodli, že v prípade jej nepredĺženia má mesto povinnosť dve tretiny skládky zrekultivovať a dlhodobo sledovať, teda musíme tam mať nejaký prístup,“ vysvetľuje Ján Blcháč.

Vypracovaný návrh rozširovania skládky v katastri obce Smrečany súčasné vedenie považuje za príliš nákladné. Hovorí Peter Lehotský hovorca primátora Liptovského Mikuláša: „Stojí to obrovské peniaze vybudovať skládku, je to rádovo od pol miliardy korún (v starej mene pozn. red.) vyššie. A aj keby tieto peniaze boli, vystavanie skládky nejaký čas trvá spoločne so stavebným konaním“. Podobné rozšírenie však mesto už realizovalo v roku 2006.

Od 30. decembra teda komunálny odpad vyvážame na skládku do Liptovského Hrádku. Vychádza nás to však o zhruba 130 eur viac a možnosť vyvážať na túto skládku vyprší o tri mesiace. Zvýšenia poplatkov za odvoz komunálneho odpadu sa však podľa vyjadrení mesta báť nemusíme. Doplatok za odvoz totiž zaplatí zo svojho mešca.

foto: autor, MsÚ

skladka
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM