Tomáš Batiz Rôzne

Usmiaty autobusár Peter (54) na mikulášskych linkách s nadhľadom: Jedna vec ho ale trápi...

Šoféri mestských autobusov zažijú popri výkone svojej profesie množstvo zážitkov. Jedným z dlhoročných autobusárov je aj Peter z Liptovského Mikuláša.

Ilustračný obrázok k článku Usmiaty autobusár Peter (54) na mikulášskych linkách s nadhľadom: Jedna vec ho ale trápi...
Foto: Tomáš Batiz

Mikulášan Peter Oško sa už desiatky rokov živí profesiou vodiča. Najskôr síce pracoval ako kamionista na medzinárodnej doprave, ale láska k hokeju ho pripútala k zostať natrvalo v Liptove. „Je tomu už sedem rokov, čo pracujem ako šofér autobusu v Liptovskom Mikuláši. Dôvod bol najmä mikulášsky hokej a aj syn, ktorý je aktívny hokejista,“ vysvetľuje Peter, ktorého stretnete prevažne na autobusových linkách smerom do mestskej časti Podbreziny.

Fyzicky ho napadli

Ako šofér si toho na mikulášskych cestách prežil veľa. Dávnejšie ale čelil aj fyzickému napadnutiu. „Na autobusovej stanici v Liptovskom Mikuláši ma fyzicky napadli. Problémom bol pán, ktorý nemal piť alkohol, lenže zhodou okolností išiel z oslavy dcéry,“ spomína šofér z Liptova.

Opitá mládež

Podľa Oška sú najproblémovejšie stoličné dni, alebo rôzne oslavy. V meste vtedy vzniká množstvo problémov najmä s mladými, ktorí sú pod vplyvom alkoholu. „Viackrát sa mi stalo, že dvaja mládenci niesli kamaráta, ktorý bol totálne na mol. Odmietol som ho vpustiť do autobusu a hneď som čelil rôznym slovným vyrážkam a urážkam. Človek sa síce vtedy necíti dobre, ale musí to prehltnúť a pokračovať ďalej.“

Problémom je komunikácia

Autobusára Oška práca baví. Aj preto ho vždy za volantom nájdete usmiateho a v dobrej nálade. Ako nám však prezradil, za volantom ho trápia najmä dve veci: „Myslím si, že sme zle finančne ohodnotení. Ďalšou vecou je komunikácia. Ja som toho názoru, že keď niekde prídeme, tak sa pozdravíme. Veľa ľudí ale autobus a šoféra vôbec nevnímajú a totálne ignorujú,“ vysvetlil.

„Stane sa niekedy, že šoférovým nezavinením mešká autobus päť minút, čo ľudia následne nevedia vôbec pochopiť. V Mikuláši sú naučení, že je napísaný presný čas a vtedy musí spoj prísť. Niekedy to nie je možné a ľudia sú zbytočne nervózni,“ skonštatoval Oško.

Vždy ho pobavia Rómovia

Úsmevne a zábavné situácie sú vraj na dennom poriadku. Šoférovi Peťovi vyčaria úsmev na tvári mladí Rómovia. „Pobavia ma rómsky spoluobčania, ktorí vždy nákup lístky schomolia, poprehadzujú slová, niekde písmena a vždy z toho vznikne niečo, na čom sa človek pousmeje,“ dodal na záver.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM