Slávka Kellová Rôzne

Útroby liptovskej priehrady videl rekordný počet ľudí

V areáli prečerpávacej vodnej elektrárne pod priehradným múrom Liptovskej Mary dnes vyvrcholil šiesty ročník projektu Otvorená elektráreň. Od premiéry v roku 2007 využilo ponuku Slovenských elektrární na prehliadku výrobných zariadení spojenú s pestr

**„Dnešných návštevníkov sme ešte nestihli spočítať, no môžem už v predstihu potvrdiť, že spolu s tými, ktorí v priebehu uplynulého mesiaca prišli do Mochoviec, Novák, Gabčíkova, Voján a Jaslovských Bohuníc, určite prekonali minuloročný rekord,“ **uviedla hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová a zároveň potvrdila pokračovanie tohto projektu aj v nasledujúcich rokoch.

Základným zámerom celého podujatia je podľa nej dať širokej verejnosti možnosť zblízka vidieť výrobu elektrickej energie vo vodných, atómových a tepelných elektrárňach. „Každoročne sa stretávame s veľkým záujmom ľudí žijúcich nielen v ich okolí, ale aj fanúšikov dômyselných energetických technológií z celého Slovenska, dokonca i zo zahraničia,“ pokračovala.

„Základný zámer, s ktorým sme do toho išli, aby si ľudia vedeli lepšie predstaviť, čo sa skrýva za jednoduchým stlačením vypínača akéhokoľvek elektrospotrebiča, sa osvedčil. Samozrejme, každý návštevník musí dodržať prísne bezpečnostné predpisy, no doteraz sme nezaznamenali žiadny problém, iba nadšené reakcie detí aj dospelých pri pohľade na obrovské turbíny a ďalšie špeciálne zariadenia našich elektrární,“ dodala Burdová.

mikuláš24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM