Tomáš Batiz Vodný slalom

V hliadkach víťazstvo Slafkovského a Martikána: Ani presne neviem, ktorá medaila to už je

Skvelý úspech sa podaril na Svetovom pohári vo francúzskom Pau slovenskej hliadke. Cenný kov získali aj rodáci z Liptovského Mikuláša.

Ilustračný obrázok k článku V hliadkach víťazstvo Slafkovského a Martikána: Ani presne neviem, ktorá medaila to už je
Zdroj: TASR

Na majstrovstvách sveta slalomárov na divokej vode vo francúzskom Pau získala slovenská výprava hneď v úvodnej disciplíne zlatú medailu. Postarali sa o ňu singlisti v hliadkach v zložení Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš, a to suverénnym spôsobom. Od druhých Britov ich delili rovné tri sekundy, od tretích Francúzov 3,28 s. Medailovo vynikli aj deblisti, keď ku zlatu singlistov pridali bronz v zložení Pavol a Peter Hochschornerovci, Ladislav a Peter Škantárovci a Tomáš Kučera – Ján Bátik.

Bezchybná jazda

Základnou výzvou pre 16 hliadok singlistov bolo v optimálnom slnečnom počasí 19 bránok. Slováci na základe kolektívnej sily a predchádzajúcich úspechov štartovali ako poslední. Pre tých najlepších bolo prvoradé stlačiť čas hlboko pod 100 sekúnd a ako prvým sa tom podarilo Britom. Slovenské trio však časom 95,44 zvalcovalo konkurenciu a v cieli sa po bezchybnej jazde oprávnene radovalo z 10. jubilejnej medaily v tejto disciplíne (9–0–1).

Úspešné trio

Vstup do šampionátu sa vďaka singlistom podaril tým najlepším spôsobom. Ich štatistiku v histórii podkuli unikátne výsledky. V Pau triumfovali už siedmykrát v nepretržitom rade od roku 2009, a to v rovnakom zložení s Martikánom, Slafkovským a Beňušom. Dovedna sa môžu pochváliť deviatimi titulmi majstrov sveta, jedným bronzom a pri všetkých medailách bol ako jediný Martikán. S obdivuhodnou zbierkou sa stali jedinečným synonymom kolektívnej harmónie v perejách.

Michal Martikán nerátal, koľký titul v kariére a medailu získal. „To sú len čísla, pre mňa je dôležité, že sme sa výborne naladili na individuálne preteky.“

Ľahká trať

Podľa Martikána trať bola na jeho pomery ľahká. „Trať bola ľahká, no sťažili ju nižšie visiace bránky, takže sa popod žŕdky nedalo prechádzať. Pozor si bolo treba dávať v silných prúdoch na každý jeden výjazd. Pri stanovení taktiky sme si hlavne povedali, aby sme sa na seba netlačili, jedna vec sú však slová a druhá, ako to vyznie v skutočnosti. Niekedy sa tomu nedalo vyhnúť, no všetko dopadlo napokon výborne. Ja len dúfam, že na individuálne preteky postavia náročnejšiu trať. Prvý krok máme za sebou a už sa tešíme na ďalší, dúfam, že rovnako úspešný.“

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM