Kultúra

V L. Mikuláši si pripomenuli dôležitú časť histórie: Od založenia Tatrína prešlo 170 rokov

Vystúpeniami viacerých folklórnych súborov z regiónu, dramatickým pásmom pod názvom Tatrínska sednica, ale i Matičným jarmokom ľudových remesiel si na námestí Žiadostí slovenského národa v Liptovskom Mikuláši pripomenuli obyvatelia 170. výročie založenia celonárodného kultúrneho spolku Tatrín.

Ilustračný obrázok k článku V L. Mikuláši si pripomenuli dôležitú časť histórie: Od založenia Tatrína prešlo 170 rokov
Zdroj: Dnes24.sk

Ako povedal Marek Nemec, poverený riaditeľ Domu Matice slovenskej v Liptovskom Mikuláši, ktorá bola jedným z organizátorov podujatia, oslavy 170. výročia založenia spolku začali už 30. mája, a to odborným seminárom pre študentov stredných škôl o jeho vzniku. „Dnešný program bol takým divadelno-folklórnym festivalom, predstavili sa tu matičné súbory z Važca, Východnej, ďalekej Oravskej Polhory i detský súbor Ďumbier. V krátkom scénickom pásme sa predstavili Belopotocký, Hodža a Štúr, ktorí priblížili udalosti ako sa tvorili stanovy spolku a ako vlastne Tatrín vznikal,“ doplnil. Súčasťou osláv bol aj matičný jarmok ľudových remesiel.

Dôvodom osláv bolo podľa Nemca pripomenutie si činnosti celonárodného spolku založeného v niekdajšom Liptovskom Svätom Mikuláši, ktorý bol možno takým predchodcom Matice slovenskej, predchodcom celého Slovenska. „V Tatríne sa tvoril prvý politický program, Žiadosti slovenského národa, stretávali sa tu národovci, bola to taká prvá ustanovizeň Slovákov. Liptovský Mikuláš a Tatrín je teda takou "mekkou“ slovenských dejín a kultúry," zdôraznil.

31. máj 2014: Oslavy 170. výročia založenia spolku Tatrín v Liptovskom Sv. Mikul
19
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM