Webnoviny - Rôzne

V Liptove budú propagovať cestovný ruch po novom

V Liptove vznikne prvá oblastná organizácia cestovného ruchu na Slovensku. V zmysle nového zákona o cestovnom ruchu nahradí v súčasnosti fungujúci Klaster Liptov. Pre agentúru SITA to potvrdil výkonný riaditeľ klastra Ján Gemzický.

„Reflektujeme nový zákon o turizme, ktorý upravuje nielen spôsob združovania, fungovania, ale aj financovanie zo strany štátu. Transformácia klastra nebola možná. Nová oblastná organizácia bude založená začiatkom januára 2011 a splní podmienky nastavené zákonom na financovanie zo strany štátu,“ konštatoval. „Štát prispeje rovnakou čiastkou ako vyzbierajú členovia-obce združení v organizácii cestovného ruchu v zmysle platného zákona,“ vysvetlil spôsob financovania.

Klaster bude fungovať súbežne s organizáciou ešte približne dva roky. „Pokým splníme všetky náležitosti, ktoré nám vyplývajú z čerpania peňazí získaných z eurofondov,“ objasnil Gemzický. Súčasní členovia klastra prejdú do oblastnej organizácie. „Členské príspevky už budú platiť len do nej,“ vyjadril sa. Vedenie budú členovia voliť na ustanovujúcej schôdzi.

Nový zákon vychádza z modelu, ktorý je zavedený v Rakúsku. „Aj na Slovensku sa vytvoria silné organizácie pozostávajúce zo subjektov zastupujúcich súkromný a verejný sektor v regióne. Umožní sa lepšia kontrola financií a ich účelnejšie vynaloženie. Oblastná organizácia by nám mala pomôcť dostať sa na úroveň Rakúska, ktoré je vzorom. Čo dokážeme zarobiť v regióne, dostaneme naspäť do regiónu, peniaze sa nebudú presúvať do iných častí Slovenska,“ dodal Gemzický.

Nová oblastná organizácia bude mať v Liptove 20 členov. „Ide o otvorenú organizáciu, kto splní podmienky, môže sa stať jej členom, obce aj podnikatelia. Predpokladáme, že členovia budú rýchlo pribúdať, v budúcom roku by ich mohlo byť už 30. Podobná zmena čaká všetky klastre cestovného ruchu na Slovensku,“ poznamenal Gemzický. Klaster Liptov bol založený v roku 2008 ako prvý svojho zamerania na Slovensku.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM