Slávka Kellová Rôzne

V Liptovskom Hrádku postavia nové sociálne byty

Obyvatelia rómskej ubytovne, ktorá vyhorela začiatkom januára 2012 v Liptovskej Porúbke v katastrálnom území Liptovského Hrádku dostanú nové bývanie. Mesto našlo riešenie, pri ktorom nemusí vyčleniť ani euro zo svojho rozpočtu.

Na pôvodnom mieste vyrastú v tomto roku dvojposchodové nízko-štandardné pavlačové byty s vlastným vchodom. Bývať tu bude môcť 12 rodín. Podmienkou mesta však je, že budúci obyvatelia bytov musia mať nedoplatky voči mestu vysporiadané aspoň na 70 percent. Z 12 rodín sú také zatiaľ iba dve.

Mesto nebude musieť kvôli výstavbe čerpať vlastné prostriedky. „Po dohode s úradom vlády pre rómsku komunitu sa budú čerpať financie na tento projekt a na pripojenie na kanalizáciu z rezervy splnomocnenca, ktoré prefinancuje Štátny fond rozvoja bývania,“ hovorí primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.

Niektorí obyvatelia bývalej ubytovne sa už dnes zapojili do asanovania budovy. „Tunajšia rodina Mirgovcov sa veľmi ochotne chopila prác. Bohužiaľ najväčší neplatiči a vinníci nešťastia sa nemajú veľmi k činu,“ vysvetľuje Tréger.

ilustračné foto: HaZZ LM

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM