Slávka Kellová Rôzne

V Liptovskom Mikuláši pribudlo 13 nových ulíc

Skupina historikov, odborníkov a pracovníkov mesta Liptovský Mikuláš navrhla pomenovanie názvov 13 nových ulíc v meste a v mestských častiach. Po novom tak budú Mikulášania bývať na uliciach Mateja Linčovského, Jahodovej alebo Za humnami.

Po zhruba roku rozhodovania sa názvoslovnej komisie ich oficiálne odsúhlasilo aj mestské zastupiteľstvo. Pomenovanie ulíc je potrebné kvôli prebiehajúcej výstavbe a predpokladaných kolaudácií rodinných domov, ktoré budú potrebovať súpisné a orientačné číslo. Ako aj kvôli GPS navigáciám, ktoré pred tým nemohli nájsť iba zaužívané názvy ulíc. Pri hľadaní nových pomenovaní ulíc a verejných priestranstiev sa brali do úvahy aj história mesta, jeho historické míľniky či osobnosti, ktoré tu pôsobili a pričinili sa o jeho rozvoj.

//V mestskej časti Okoličné tak vznikne napríklad Ulica Mateja Linčovského, ktorý bol predstaveným františkánskeho kláštora a slúžil omše v Kostole sv. Petra z Alkantary v Okoličnom. Veľkou mierou sa pričinil o renováciu kostola, nákup nového organu i zvonov. Na sídlisku Podbreziny vznikne Jahodová ulica podľa bývalej ovocinárskej plantáže na tomto mieste v 60. rokoch 20. storočia. V Ondrašovej sa bude po novom bývať na Ondrejovej ulici podľa pôvodného historického názvu Ondrašovej – Ondrejova Ves. //

**Za zmenu občianskeho preukazu netreba platiť **

Mesto musí teraz osadiť asi 40 tabuliek so súpisným číslom a asi 100 tabuliek s orientačným číslom. Celkové náklady na vytvorenie nového názvoslovia predstavujú výšku takmer 2000 eur. Občanov sa nové názvy ulíc dotknú iba do výšky piatich eur, ktoré budú musieť zaplatiť za orientačné číslo. Za zmenu adresy v občianskom preukaze, s ktorou môžu začať už zhruba v polovici mája, vďaka oslobodeniu zo zákona platiť nemusia.

Na svoje meno čaká v Liptovskom Mikuláši ešte niekoľko ďalších ulíc. K ich pomenovaniu však dôjde až po vydaní územného rozhodnutia a stavebného povolenia podľa potreby v nových rozvojových územiach.

foto: MsÚ LM

ulice
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM