Slávka Kellová Rôzne

V Liptovskom Mikuláši sa môžu školiť arménski vojaci

(TASR) - Slovenský minister obrany Ľubomír Galko počas prvej oficiálnej návštevy arménskeho ministra obrany Seyrana Ohanyana podpísal historicky prvú dohodu o spolupráci vo vojenskej oblasti s touto kaukazskou republikou.

„Arménskej strane vieme ponúknuť výcvik najmä chemických špecialistov v Zemianskych Kostoľanoch a školenia nižších dôstojníkov v Liptovskom Mikuláši,“ uviedol Galko.

„Ľudia si vždy zapamätajú tých, čo niečo začali budovať na dobrých základoch,“ konštatoval minister Galko. Jeho arménsky rezortný kolega uviedol, že po ekonomickej a kultúrnej oblasti je spolupráca vo vojenskej oblasti iba prirodzeným pokračovaním vzájomných vzťahov. „Na nás je ťarcha rozvíjať spoluprácu,“ dodal.

Minister Galko arménskej strane navrhol spoluprácu v troch oblastiach – výcvik chemikov, poradenstvo a modernizácia techniky. Ministra Ohanyana najviac zaujala ponuka na konzultácie a rady ohľadom profesionalizácie a reformy ozbrojených síl. „Veľmi radi túto ponuku využijeme a zároveň by sme sa chceli spoločne podeliť o skúseností zo zahraničných misií,“ reagoval.

Vzhľadom na podobnú techniku v ozbrojených silách Slovenska aj Arménska si obaja ministri vedia predstaviť spoluprácu aj medzi vojenskými podnikmi. „Naša technika je podobná ako dedičstvo po sovietskej ére a bude potrebovať opraviť a modernizovať, kde si viem predstaviť oveľa užšiu spoluprácu,“ dodal Ohanyan.

Arménsky minister dodal, že závidí Slovensku pokoj a mier. „Je obdivuhodné, ako ste sa pokojne rozišli s iným štátom. My sme Kaukaz, a tam je napätie oveľa vyššie,“ povedal. Aj preto podľa neho nemajú žiadne problémy s rozpočtom pre ozbrojené sily. „V našej krajine sa nepýtajú, na čo navyšujeme rozpočet ministerstva obrany, ale prečo ho nenavyšujeme,“ uzavrel Seyran Ohanyan, ktorý zároveň pozval slovenského ministra na oficiálnu návštevu Arménska.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM