Slávka Kellová Rôzne

V Liptovskom Mikuláši vyrastie Disneyland

Liptov sa môže tešiť na celoeurópsku atrakciu. Už o dva roky má pri Liptovskom Mikuláši otvoriť svoje brány zábavný park Zlatý Vek. Projekt spoločnosti Tatra SPC3 chce vytvoriť stredoveké mesto s horskými dráhami, akvaparkom aj hradom.

„So stavebnými prácami by sme mali začať už tento rok,“ povedal pre HN nemenovaný zdroj blízky projektu.

Kým Disneyland v Paríži láka na známe postavičky z kreslených rozprávok, v Liptove chcú oživiť slovenské povesti. „Koncept vychádza z éry Zlatého Veku Slovenska – stredoveku. Obdobia mýtov, povier, rozmachu rytierstva, kráľovskej moci a banskej činnosti,“ hovorí investor v zámere, ktorý predložil na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

Koncept počíta s vytvorením areálu, v ktorom turisti nájdu okrem horských dráh, akvaparku aj apartmány, hotel či dominantu celej stavby – hrad. „Celkovo uvažujeme s dennou návštevnosťou okolo 32-tisíc návštevníkov,“ predpovedá investor. Tieto čísla by dokázali pohnúť aj celoslovenskými štatistikami, čo oceňuje aj Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR). „Cestovný ruch je jedno z odvetví s najmenším kapitálom, ktoré má navyše veľký potenciál,“ konštatuje hovorkyňa SACR-u Zuzana Nemcová. Podľa jej slov môžu takéto projekty len pomôcť.

Stavebné práce by sa mali začať už v októbri tohto roka a výška investície by mala dosiahnuť 100 miliónov eur. Vedenie spoločnosti sa k našim otázkam do uzávierky vydania nevedelo vyjadriť. Za spoločnosťou Tatra SPC3 stojí developer Tatra Development, ktorý sa špecializuje na podtatranský región.

Mesto Liptovský Mikuláš zatiaľ o investícii nerokovalo, pre jej realizáciu je však naklonené. „Pokiaľ projekt Zlatý Vek nájde uplatnenie na trhu cestovného ruchu v regióne Liptova, môže byť obohatením palety služieb, pritiahnuť ďalších turistov a mať vplyv na zamestnanosť,“ konštatuje Peter Lehotský, hovorca mesta Liptovský Mikuláš. Samotný areál ma byť situovaný v časti Demänová. „Pokiaľ ide o turistiku, podmienky sú tu vynikajúce. Chýbajú však kvalitné služby,“ rozmýšľa nad vhodnosťou investície Ľubomír Dolina, majiteľ miestneho privátu Dolina.

Región Liptov profituje z blízkosti Vysokých aj Nízkych Tatier. „Liptov už teraz ponúka viac ako okolité regióny. Pomer turistov je tu jeden domáci k trom zahraničným,“ hovorí Jám Gemzický, výkonný riaditeľ Klastra Liptov.

Zlatý vek nie je prvým projektom zábavného parku na Slovensku. Už v roku 2007 prišla s plánom postaviť park neďaleko Humenného holandská spoločnosť Darc Leisure. Aj keď malo byť Vtáčie údolie s rozpočtom až 125 miliónov eur otvorené už pred dvoma rokmi, nezačalo sa ani so stavebnými prácami. „Investor má projekt stále pripravený, je však podmienený investičnou pomocou vlády,“ povedal pre HN Rudolf Žiak, vedúci Odboru regionálneho rozvoja Prešovského samosprávneho kra­ja.

Na papieri ostáva aj projekt investičnej spoločnosti Kastor. Tá chcela už tento rok otvoriť oddychovo-zábavný park v Bojniciach. Investície sa mali dokonca vyšplhať na 200 miliónov eur. „Investor ešte pracuje na projektoch. My stále čakáme,“ konštatuje primátor Bojníc František Tám.

zdroj: HNonline.sk foto: prenocuj.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM