Tomáš Batiz Správy

V Ľubeli dokončili rekonštrukciu telocvične: Čo sa zmenilo?

Modernejšie i ekonomicky úspornejšie zázemie pre aktívny oddych a šport poskytne zrekonštruovaná budova telocvične pri Základnej škole (ZŠ) v obci Ľubeľa v okrese Liptovský Mikuláš.

Ilustračný obrázok k článku V Ľubeli dokončili rekonštrukciu telocvične: Čo sa zmenilo?
Zdroj: TASR

Vynovené interiérové priestory odovzdali do užívania v piatok popoludní po štvormesačných rekonštrukčných prácach. Slúžiť budú nielen školákom, ale aj širokej verejnosti.

Telocvičňa sa tento rok dočkala prvej komplexnej rekonštrukcie vnútorných priestorov po 40 rokoch fungovania. Podľa starostu obce Ľubeľa Erika Gemzického pribudla nová odpružená palubovka, obnovou prešli aj sociálne zariadenia. „Kompletne nové sú tiež elektroinštalácia, kúrenie, vymaľovanie či podlahy. Vzhľadom k tomu, že telocvičňu aktívne využívajú stolnotenisti, rozhodli sme sa so zhotoviteľom rekonštrukcie darovať pingpongový stôl nášmu stolnotenisovému športovému oddielu. Keďže palubovka je nová a uchytenie volejbalovej siete bolo riešené starým systémom reťazí, zakúpili sme aj novú volejbalovú sieť, ktorá sa zakladá už priamo do podlahy,“ priblížil Gemzický.

Rekonštrukcia interiéru stála 160.000 eur. Väčšiu sumu, 145.000 eur, získala obec formou dotácie z ministerstva školstva. Telocvičňu dopoludnia využívajú na vyučovanie, popoludní na krúžky. „Máme workoutový, futbalový, ale napríklad aj športový krúžok, ktorý je všeobecné zameraný na rôzne druhy športov. Vo večerných hodinách a počas víkendov budovu využívajú ľubeľskí futbalisti, stolnotenisti, alebo sem miestni obyvatelia chodia cvičiť jogu. Takisto si k nám pravidelne chodia zacvičiť aj dámy z Ľubele,“ povedala riaditeľka ZŠ Iveta Kališová.

Škola je spádovou pre okolité obce Dúbrava, Liptovské Kľačany, Vlachy, Vlašky a Krmeš. Navštevuje ju takmer 250 detí. Podľa riaditeľky sa v poslednom období medzi žiakmi zvýšil záujem o šport. Mimoriadne obľúbenými sú futbal a športové hry. Telocvičňa však našla využitie aj v kultúrnej oblasti, slúži napríklad ako priestor pre environmentálne koncerty.

Súčasťou oficiálneho uvedenia telocvične do užívania bola oslava 50. výročia založenia školy a slávnostné udelenie cien obce v oblasti športu. „Udelili sme dve ceny – Adamovi Šimovi za rozvoj futbalu v obci a Karolovi Zubajovi za založenie a rozvoj stolného tenisu v obci. Takisto sme sa s poslancami rozhodli udeliť čestné občianstvo nášmu rodákovi a úspešnému športovcovi na medzinárodnej úrovni Jurajovi Štěchovi mladšiemu,“ načrtol Gemzický.

Na návrh kolektívu pedagógov si pamätnú plaketu Jana A. Komenského prevzala riaditeľka školy. Tá sa podľa starostu v posledných rokoch v nemalej miere zaslúžila o samotný rozvoj inštitúcie. Plaketu získal aj dlhoročný učiteľ a čerstvý jubilant Štefan Gejdoš, ktorý v ľubeľskej škole učí bezmála 50 rokov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM