Michal Paška Kultúra

V Magickej záhrade sa rozsvietia staré lampióny

Výstava nových netradičných veľkorozmerných lampiónov v záhrade Liptovskej galérie v Liptovskom Mikuláši tento rok nebude. Dôvodom je nedostatok finančných prostriedkov.

Šesť rokov sa záhrada Galérie P. M. Bohúňa rozsvecuje počas letných večerov netradičnými lampiónmi. Záhrada sa tak stala jedinečným podujatím, vyhľadávaným domácimi obyvateľmi, či turistami a návštevníkmi regiónu.

Podujatie, ktoré od roku 2005 ako hlavný organizátor pripravuje Spoločnosť Kolomana Sokola bolo v začiatku finančne podporené sponzormi, neskôr mestom Liptovský Mikuláš a v rokoch 2009 a 2010 realizované výlučne z obmedzených prostriedkov SKS.

O finančnú pomoc požiadali mesto Liptovský Mikuláš aj tento rok. „Na žiadosť sme nedostali odpoveď. Následne, 12. apríla, sme boli z mesta upovedomení, že je možné požiadať o finančný príspevok v aktuálne vyhlásenej grantovej schéme mesta na rok 2011, pričom grantová komisia mala rozhodnúť do 10. júna 2011. Vzhľadom na načasovanie grantového programu sa SKS o podporu neuchádzala, keďže podujatie si vyžaduje minimálne 3-mesačnú prípravu,“ uvádza autorka projektu Zuzana Gažíková.

Pre priaznivcov podujatia bude v záhrade nainštalovaná menšia kolekcia zachovalých lampiónov z minulých ročníkov. „Veríme, že v budúcich rokoch bude môcť toto na Slovensku ojedinelé podujatie, ktoré si už získalo veľký okruh priaznivcov a stalo sa v meste vyhľadávanou letnou atrakciou, úspešne ďalej pokračovať,“ uzatvára Gažíková.

foto: Galéria P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM