Slávka Kellová Rôzne

V meste začína boj proti čiernym stavbám

Liptovskomikulášska samospráva sa v týchto dňoch pustila aj na základe množiacich sa občianskych podnetov do podrobného mapovania nelegálnych stavieb. Pribúdajú najmä v lokalitách, ktoré obývajú prevažne Rómovia a chce s nimi spraviť poriadok.

„Občania nás ustavične nabádajú riešiť radikálne tento dlhodobo pretrvávajúci ťažko riešiteľný problém. Do veľkej miery je dôsledkom ťažko ovplyvniteľného rastu rómskej populácie. Kde niekedy žila jedna rodina s malými deťmi, teraz bývajú tri či štyri rodiny,“ skonštatoval viceprimátor Liptovského Mikuláša Jozef Repaský.

Zároveň zdôraznil, že je to jeden z najzložitejších problémov, ktoré musí radnica riešiť. „Postupujeme prísne, ale spravodlivo. Snažíme sa hľadať pravidlá, aby sme neublížili tým, ktorí majú snahu zlepšiť si svoju životnú situáciu a prostredie. Mapujeme vytypované lokality a nelegálne objekty zaberajúce mestské pozemky,“ vysvetlil viceprimátor.

Spresnil, že väčšina nelegálne postavených objektov nemá pevné základy a slúži na uskladnenie paliva. „Majiteľov vyzveme na uhradenie poplatkov za užívanie verejného priestranstva. Ak si túto povinnosť nesplnia, prijmeme ráznejšie opatrenia,“ dodal Repaský s tým, že radnica už zaznamenala prípad, keď v rámci tejto iniciatívy oslovený majiteľ sám odstránil nelegálnu prístavbu.

mikuláš24/tasr ilustračné foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM