Tomáš Batiz Rôzne Video

V Mikuláši na tradície nezabudli: Šibačka, ako sa patrí! VIDEO

Veľká noc bola na celkom Slovensku v znamení oblievačky. Členovia folklórneho súboru Váh na tradície nezabudli a mikulášske dievčatá poriadne vyšibali.

Ilustračný obrázok k článku V Mikuláši na tradície nezabudli: Šibačka, ako sa patrí! VIDEO
15
Galéria
Foto: Tomáš Batiz

Veľká noc v Liptovskom Mikuláši sa aj tento rok niesla v klasickom ľudovom štýle. V uliciach nášho mesta sme preto počas Veľkonočného pondelka mohli vidieť skupinky ľudí oblečených v dobových krojoch, ktorí v plnom prúde oblievali mladé liptovské dievčatá. „Začali sme v Palúdzkej, neskôr sme šli cez Nábrežie, Závažnú Porobu a skončili sme na Podbrezinách,“ skonštatoval Vladimír Škerenčák, člen folklórneho súboru Váh.

Litre vody

Podľa 20-ročného Škerenčáka sa dievčatá v Liptovskom Mikuláši šibať nechajú. Veria na tradície, podľa ktorých by mali byť po celý rok zdravé a krásne. „S vodou sme veru nešetrili. Dievčatá väčšinou skončili vo Váhu, alebo v Smrečianke, kde sme ich vo vode doslova vykúpali následne pri strome poriadne vyoblievali,“ vysvetlil Škrenčák, ktorý následne pripomenul aj ďalšie tradície: „Spoločne so súborom sme dievčatá šibali s korbáčom, ktorý má cez päť metrov.“

Nepije iba šofér

Ako to už na Slovensku býva, každá rodina počas sviatkov všetkých šibačov poriadne pohostí. „Ako sme šli cez Mikuláš, tak skoro všade nás niečím ponúkli, ale tak všetko treba s mierou, aby sme nakoniec v tej vode neskončili my,“ dodal na záver.

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM