Katarína Oravská Rôzne

V Mikuláši sa chystá prvý ročník Liptov festu: To naj zo športu, kultúry aj gastronómie!

V Mikuláši sa môžeme tešiť na prvý ročník Liptov festu. Bude to festival liptovskej rozmanitosti, ktorý predstaví poklady nášho regiónu. Na jednom mieste spoznáme to naj z histórie, kultúry, športu aj gastronómie Liptova.

Ilustračný obrázok k článku V Mikuláši sa chystá prvý ročník Liptov festu: To naj zo športu, kultúry aj gastronómie!
Zdroj: TASR

Prvý ročník Liptov Festu ukáže v sobotu 18. júla v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši to najlepšie z histórie, kultúry, športu a gastronómie regiónu Liptov.

„Bude to festival liptovskej rozmanitosti. Každý z návštevníkov bude mať príležitosť spoznať región a jeho poklady na jednom mieste,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) REGION LIPTOV Ján Blcháč.

„Na svoje si prídu milovníci hôr, vody a termálnych prameňov, podzemných krás, tradícií a histórie, dobrodružstva, salašov a tradičnej kuchyne. Zároveň im však odhalíme aj poklady miest,“ pokračoval Blcháč.

Jánošíkova mučiareň či let vrtuľníkom

Riaditeľka OOCR REGION LIPTOV Darina Bartková doplnila, že Liptov Fest sa začne o 10. hodine a v rámci bohatého programu predstaví niektorú z regionálnych atraktivít.

„Diváci budú mať príležitosť vyskúšať si množstvo outdoorových aktivít. Verejnosti sa predstavia napríklad horolezecká škola, rafting, wakeboarding, jaskyniarstvo, historická Jánošíkova mučiareň, ale aj kuchárska show a množstvo ďalších zaujímavostí. Návštevníkom okrem toho dovolíme, aby si strieľali, a to nielen zo seba, ale aj zo špeciálnych zbraní. Príležitosť sa im naskytne pri paintballe, lukostreľbe, airsofte, ale aj pri mierení zo vzduchovky. Liptov budú môcť návštevníci podujatia objavovať aj z výšky počas letu vrtuľníkom,“ vysvetlila Bartková.

Popoludnie bude patriť predovšetkým hudbe a vystúpeniam folklórnych a tanečných skupín. Okrem zábavy s liptovskými zbojníkmi bude k vrcholom podujatia patriť koncert skupiny Helenine oči a kuchárska show, v ktorej sa predvedú vychýrení kuchári ocenení liptovskou hviezdou.

Nielen halušky a pirohy

Láska ide cez žalúdok a inak to nie je ani v prípade turistických regiónov. Liptovská kuchyňa patrí medzi najrozmanitejšie a má čo ponúknuť aj najnáročnejším fajnšmekrom. Sme radi, že aspoň kúsok z nej môžeme prezentovať na tomto podujatí a návštevníkov Liptova inšpirovať i k objavovaniu gastronomických krás,“ konštatoval majiteľ Hotela Koliba Strachanovka v Jánskej doline Ján Strachan.

„Naša kuchyňa nikdy nebola a nie je len o bryndzových haluškách a pirohoch. Okolitá príroda nám toho v každom ročnom období núka oveľa viac,“ podotkol Martin Matzenauer z Penziónu Drak.

„Čaro našej kuchyne sa skrýva v čerstvosti, sezónnosti a kvalite. Ponúkneme preto výber nielen tradičných špecialít, ale aj niektoré novinky, ktoré zrejme ešte neochutnali ani tunajší obyvatelia,“ dodal Matzenauer.

Súčasťou podujatia v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka budú aj tvorivé dielne, v rámci ktorých organizátori neskrývajú ambíciu pokoriť jeden zo zaujímavých slovenských rekordov. „Návštevníci festivalu sa budú môcť zapojiť do pokusu o utkanie najdlhšej štóly, vyrobiť vlastnoručne papier, upriasť niť alebo si zahrať na heligónke,“ uzavrel vedúci oddelenia regionálneho rozvoja a kultúry mesta Ružomberok Martin Hromada.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM