Michal Paška Rôzne

V Mikuláši sa žatva ešte nezačala

S doterajšími výsledkami žatvy sú poľnohospodári väčšinou spokojní, ale aktuálne dažde naznačujú, že počasie ešte nepovedalo posledné slovo. Vyplýva to z monitoringu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Podľa SPPK je úrodnosť jednotlivých plodín v priemere o 21 až 26 % vyššia ako vlani. „Vlaňajšok však poznamenali extrémne dažde, v dôsledku ktorých produkcia klesla do podpriemeru. V tomto roku by teda logicky mala byť vyššia, pokiaľ do nej opäť ešte nezasiahnu negatívne poveternostné vplyvy,“ povedal riaditeľ odboru poľnohospodárstva a služieb SPPK Štefan Adam.

Najviac pokročil zber ozimného jačmeňa, ktorý už poľnohospodári zozbierali zo 70 % plôch. Doterajší hektárový priemer 3,85 tony (t) je o 21,5 % vyšší ako v roku 2010.

Repku už pestovatelia zožali z viac ako dvoch tretín celkovej výmery, predstavujúcej 145.309 hektárov. Jej priemerná hektárová úroda zatiaľ vychádza na 2,49 t, takže je medziročne vyššia o 26,4 %.

Do druhej polovice pokročil zber jarného jačmeňa, ktorého hektárový priemer 4,19 t je výrazne vyšší ako vlani. „V prípade tejto i ďalších plodín sú však doterajšie výsledky zostavené z údajov produkčných regiónov, kde je už žatva v pokročilom štádiu, či dokonca tesne pred ukončením. Predpokladáme, že s postupom zberových prác na sever a východ Slovenska budú priemerné hodnoty úrodnosti klesať,“ dodal Adam.

Najvyššie priemerné hektárové úrody repky zatiaľ podľa SPPK vykazujú okresy Bánovce nad Bebravou, Nitra a Prievidza, ktoré prekročili hranicu 3 ton. Na opačnom póle figurujú regióny Humenné, Rožňava, Trebišov a Lučenec, ktorý s priemerom mierne pod 1,5 t z hektára je doteraz úplne najslabší. Okres Bánovce nad Bebravou predbežne dominuje aj v zbere ozimného jačmeňa, kde ako jediný mierne prekročil hranicu 6 ton z hektára a tesne predstihol Nitru s priemernou hektárovou úrodou 5,94 t.

„Do pondelka (18. 7.) sa žatva ešte vôbec nezačala v regiónoch Svidník, Stará Ľubovňa, Považská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Spišská Nová Ves, Poprad, Žilina a Prešov.“ TASR informoval tlačový hovorca SPPK Stanislav Nemec.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM