Tomáš Batiz Kultúra

V Mikuláši si pripomenú jubileum Aurela Stodolu: Pripravené sú zaujímavé podujatia

Jubilejné 160. výročie narodenia slovenského fyzika a technika Aurela Stodolu oslávia v máji jeho liptovskomikulášski rodáci viacerými podujatiami.

Ilustračný obrázok k článku V Mikuláši si pripomenú jubileum Aurela Stodolu: Pripravené sú zaujímavé podujatia
Zdroj: TASR

Múzeum Janka Kráľa pri tejto príležitosti pripravuje aj špeciálnu sprievodcovskú službu pre turistov. Riaditeľ múzea Jaroslav Hric uviedol, že hlavné oslavy Stodolovho jubilea sa uskutočnia v sobotu 11. mája. Cieľom je predstaviť vedca dôstojným spôsobom čo najširšej verejnosti.

„Stodolove narodeniny si pripomenieme netradične, pripravujeme množstvo interaktívnych sprievodných podujatí. Súčasťou bude aj originálna sprievodcovská služba – do Liptovského Mikuláša zavíta známa historická osobnosť, ktorá nás požiada o sprevádzanie po meste po stopách Stodolu,“ priblížil Hric.

Slovenský technik a zakladateľ teórie parných a plynových turbín Stodola sa narodil 11. mája 1859 v Liptovskom Mikuláši. Navštevoval nemeckú reálku v Levoči, maturoval na Vyššej štátnej reálke v Košiciach. Počas života študoval v Budapešti, Zürichu, Berlíne či v Paríži. V roku 1892 začal pôsobiť v Zürichu ako docent. Na univerzite založil strojné laboratórium, ktoré sa stalo jedným z najuznávanejších na svete. Zomrel 25. decembra 1942 v Zürichu.

foto: Ilustračné

Pozrite si krásne jarné zábery z Liptovského Mikuláša

FOTO: Nádherné jarného fotky Liptova
13
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM