Tomáš Batiz Správy

V Mikuláši zvýšili bezpečnosť pre chodcov: Desiatky prechodov osvecuje biele svetlo

Mikulášske prechody v centre, ale aj širšom okolí prešli zmenami. Novinkou je biele svetlo, ktoré dopadá na prechody pre chodcov.

Ilustračný obrázok k článku V Mikuláši zvýšili bezpečnosť pre chodcov: Desiatky prechodov osvecuje biele svetlo
Zdroj: Dnes24.sk

55 priechodov pre chodcov a ich okolie v Liptovskom Mikuláši už neosvetľuje tradičné žlté svetlo z verejného osvetlenia, ale výraznejšie biele osvetlenie. Mikulášska radnica ukončila v týchto dňoch projekt, ktorý by mal zvýšiť bezpečnosť cesnej premávky v Liptovskom Mikuláši.

Podľa Michala Pašku, poslanca za mestskú časť Podbreziny, Vitálišovce, bolo cieľom celého projektu prispieť k väčšej bezpečnosti všetkých účastníkov cestnej premávky. „Vytipoval som najviac využívané priechody v meste a v jeho mestských častiach, pri ktorých sa nachádzalo verejné osvetlenie. Na ňom Verejnoprospešné služby postupne menili tradičné žlté svetlo za výraznejšie biele osvetlenie," konštatuje Paška.

"Jednoduchosť spočívala v tom, že sme nepotrebovali osádzať nové stĺpy verejného osvetlenia, ale výmenou žltého svetla za biele sme zabezpečili lepšiu intenzitu osvetlenia pri priechodoch pre chodcov,“ vysvetlil Michal Paška.

Vedúci odboru dopravy Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši Gabriel Lengyel dodal, že tento projekt výborne doplnil aktivity radnice v oblasti zvyšovania bezpečnosti cestnej premávky. „Zvlášť chodci sú veľmi ohrozenou skupinou. Pri štyroch priechodoch v centre mesta sú od vlani osadené inteligentné LED gombíky, ktoré začnú blikať po vstupe chodca na vozovku. V týchto aktivitách plánujeme pokračovať aj v tomto roku. Pri priechodoch pre chodcov na území celého mesta pravidelne vymieňame tradičné dopravné značenie za značenie na reflexnom podklade, ktoré motoristov výraznejšie upozorňuje na blízkosť priechodu pre chodcov,“ vysvetlil Gabriel Lengyel.

foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM