Slávka Kellová Rôzne

V najvyšších polohách Tatier trvá mierne nebezpečenstvo

Ráno bolo na horách polooblačno až oblačno, ojedinele hmla s možnosťou prehánok alebo búrok, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 11 st. Východný až juhovýchodný vietor 5 až 20 km/h. Za uplynulých 24 hodín nepripadol žiadny nový sneh. Sneh, ktorý napadol v predošlých dňoch, je vplyvom predchádzajúceho silného vetra nerovnomerne rozmiestnený.

V najvyšších polohách Tatier je sneh suchý, v stredných polohách vlhký až mokrý. Súvislá snehová pokrývka je približne od 1 750 m n.m.

V najvyšších polohách Vysokých Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Západných a Nízkych Tatrách je malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. Vo Fatrách nie je dostatok snehu na vznik lavín. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená. Sneh, ktorý napadol v predošlých dňoch je už sadnutý, avšak v strmých žľaboch a muldách sa nachádzajú menej stabilné snehové útvary – snehové vankúše a dosky.

Tu je možné uvoľnenie lavín hlavne pri väčšom dodatočnom zaťažení. V priebehu dňa pri oteplení je možný výskyt spontánnych snehových splazov a malých lavín z mokrého snehu. Lavínové nebezpečenstvo má klesajúcu tendenciu.

zdroj, foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM