Slávka Kellová Rôzne

V niektorých oblastiach Slovenska žijú ľudia kratšie

Geologická stavba územia SR je veľmi rôznorodá, čo je odrazom rozdielneho výskytu chemických prvkov priaznivých alebo nevhodných z hľadiska ľudského zdravia. Takmer tretina obyvateľov žije v narušenom až silne narušenom životnom prostredí.

Toto narušenie je podmienené najmä kontamináciou geologických zložiek. Vysoká úroveň kontaminácie pôd, prírodných vôd, hornín, riečnych sedimentov a nepriaznivo zvýšené parametre prírodnej rádioaktivity boli geochemickým mapovaním dokumentované na viac ako desiatich percentách územia.
Ako poukazuje správa envirorezortu, ktorú dnes vláda SR vzala na vedomie, na Slovensku sa vyskytujú viaceré oblasti, v ktorých je priemerná dĺžka života obyvateľstva o päť až desať rokov a často aj viac kratšia a v ktorých sa pozoruje zvýšený výskyt rôznych onkologických či kardiovaskulárnych ochorení. Napríklad rakovina je najmenším problémom v oblasti Kysúc, Oravy, Spiša, naopak, vysoká úmrtnosť na rakovinu je v Bratislave, Košiciach a na južnom Slovensku. Najviac srdcovocievnych ochorení sa zaznamenáva v oblastiach južného a stredného Slovenska s kontaminovaným geologickým prostredím.

„Výskyt významných, najmä rudných ložísk a stáročia trvajúca banská a úpravnícka činnosť v historických banských oblastiach Slovenska na jednej strane, a na druhej strane rozsiahly a ekologicky nekontrolovaný rozvoj hospodárstva Slovenska v 20. storočí spôsobili značné škody na životnom prostredí,“ upozornilo ministerstvo. Kontaminované oblasti predstavujú približne desať percent územia, z čoho polovica sú horské oblasti prakticky bez osídlenia.

Najnižšou úrovňou kontaminácie sa vyznačujú najmä okresy severného a severovýchodného Slovenska ako Púchov, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom. Najviac narušené životné prostredie majú najmä okresy s historickou ťažbou nerastných surovín Spišská Nová Ves i Gelnica. Problém s kontamináciou je aj v oblastiach ako Levice, Krupina, Banská Štiavnica, Veľký Krtíš, Lučenec, Detva, Poltár, Brezno, Liptovský Mikuláš, Poprad, Rimavská Sobota a Revúca. Nepriaznivý stav je i na Zemplíne a v celom najvýchodnejšom okraji republiky (Trebišov, Michalovce, Sobrance, Snina, Medzilaborce). Informácie o znečistení nielen okresov, ale aj obcí môžu záujemcovia nájsť na webovej stránke www.geology.sk.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM