Tomáš Batiz Správy

V Ploštíne sa dočkali: Na potoku začali s realizáciou protipovodňových opatrení

Realizácia protipovodňových opatrení je rozbehnutá v mestskej časti Ploštín, ktorá je počas prívalových dažďov každoročne vysoko riziková.

Ilustračný obrázok k článku V Ploštíne sa dočkali: Na potoku začali s realizáciou protipovodňových opatrení
Zdroj: Dnes24.sk

Ploštínka, ktorá tečie celou prímestskou časťou, je zvyčajne tichý potok, dažde ju však zvyknú zmeniť na obávaný živel, ktorý zaplavuje a ničí. Ako informuje Ján Sokolský z vedenia mesta, mikulášska radnica v spolupráci s aktivačnými pracovníkmi, mestskými Verejnoprospešnými službami a Správou povodia Váhu už v týchto dňoch realizujú protipovodňové opatrenia.

„Ak by prišla taká voda, ako pred rokmi, nechceme už mať obavy, že tieto staré oporné múry padnú a vytopí celý Ploštín, “ vysvetlila poslankyňa za Iľanovo Ploštín Soňa Čupková.

Ako uviedla ďalej Čupková, v jednej časti od urbárskeho domu až poniže ihriska smerom k mestu sa bude o koryto starať Slovenský vodohospodársky podnik. „Budú musieť koryto vykosiť, vybagrovať a upraviť. Vo vyšnej časti Ploštína ho musíme aj betónovať, aby prívalová voda nevymyla steny koryta, pretože sú v havarijnom stave.“

Niektorí obyvatelia Ploštína prikladajú ruku k dielu a čistia koryto potoka poza svoje pozemky sami. „Vediem aj svoju rodinku, aj susedov k tomu, aby aj okolie Ploštína bolo upravené. Pravideľne, aspoň trikrát ročne čistíme celá rodina aj koryto Ploštínky. Aby breh nielen vyzeral slušne, ale aby sme zabránili prípadným povodniam,“ povedal obyvateľ Ploštína Jaroslav Tomčík.

S veľkými protipovodňovými opatreniami začalo mesto v Ploštíne už pred dvoma rokmi vybudovaním betónového potrubia s vtokovým objektom, ktorý sťahuje prívalové dažde nad lokalitou Tretiny do potoka Ploštínka. „Protipovodňové opatrenia v lokalite Ploštín aj v ďalších tokoch bude mesto Liptovský Mikuláš realizovať až do jesene, kedy sa očakáva najväčší nápor na korytá miestnych potokov a riek,“ dodal Sokolský z vedania mesta.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Liptovského Mikuláša a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM