Slávka Kellová Kultúra

V Prahe spoznajú tvorbu Michala Kerna

Galéria mesta Bratislavy pripravuje v Prahe výstavu mikulášskeho rodáka Michala Kerna Stotožnenie s prírodou. Jej otvorenie bude vo štvrtok 15. marca v Galérii Slovenského inštitútu, kde potrvá do 17. apríla. Výstava mala nedávno premiéru v Pálfiho p

Podľa kurátorky výstavy a autorky knihy Daniely Čarnej z GMB bol Kern (1938–1994) osobitým autorom tzv. neoficiálnej výtvarnej scény, ktorý tvorbu ovplyvnenú konceptuálnym a akčným východiskom ukotvil v prírode. Nezaznamenával ju však štetcom na plátno, ale prostredníctvom akcií realizovaných osamote v prírode, ktorá ho na rodných Močiaroch pri Liptovskom Mikuláši obklopovala. „Podobne ako výstava aj monografia predstavuje jednotlivé obdobia tvorby od maliarskej po postupný prechod k prírode, keď sa priklonil ku konceptuálnym akčným východiskám,“ uviedla pre Čarná.

Podľa nej v dialógu s prírodou formoval Kern konečnú podobu diela s osobitou poetikou umocnenou častým využitím kresby a autorských textov, ktoré majú svoju vlastnú literárnu hodnotu. Myšlienky a akcie zaznamenával v denníkoch. Celoživotnou tvorbou hľadal možnosť zanechať v prírode svoj odkaz, efemérnu stopu. Inšpirovalo ho prostredie bývalého mestského mlyna so silným géniom loci, cez ktorého rozsiahly pozemok preteká rieka Demänovka a zároveň na ňom stoja stĺpy vysokého napätia. To bolo od detstva jeho mikrosvetom – poznačilo a predznamenalo základnú oblasť umelcovho ľudského i profesionálneho záujmu. Prírodu ako svoj ateliér objavoval postupne a smerovanie jeho tvorby sa odvíjalo v úzkej komunikácii s centrom neoficiálnej výtvarnej scény v Bratislave, kde sa stretával s výtvarníkmi a teoretikmi.

„Do aktuálneho diania Kern vnášal sústredený pohľad mestským životom nezaťaženého, no predsa mimoriadne rozhľadeného človeka a vďaka osobným kontaktom v osemdesiatych rokoch sprostredkoval hlbšie poznanie tvorby autorov moskovskej neoficiálnej scény. Napriek tomu, že jeho tvorba bola začiatkom deväťdesiatych rokov predčasne uzavretá, možno ju považovať za ucelenú,“ hodnotí ju Čarná.

Akcie v prírode Kern zaznamenával fotografiou, ktorú využíval ako médium zvýtvarnenia a sprostredkovania svojich zážitkov v prírode. Tým prispel k vývinu osobitej a pre domácu scénu výraznej oblasti tzv. konceptuálnej fotografie.

foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM