Michal Paška Vodný slalom

V predolympijskom Londýne triumf Martikána

Lee Valley White Water Centre, londýnske dejisko budúcoročných olympijských pretekov v slalome na divokej vode, doprialo v predolympijskom meraní síl slovenským lodiam dve víťazstvá a jedno druhé miesto.

Medzi singlistami vládol Michal Martikán, v debloch bratia Pavol a Peter Hochschornerovci a hneď za nimi na druhej priečke Ladislav a Peter Škantárovci. Vo finále kajakárok bojovala aj Elena Kaliská a zaradila sa so smoliarskym ťukom v záverečnej bránke na 6. miesto.

V singloch sa symbolicky pobral štvornásobný olympijský medailista Michal Martikán v ústredy olympiády v Londýne. Vo finále vládol časom pod 100 sekúnd a aj keď nebol úplne najrýchlejší v absolútnom čase, dôležité bolo, že zajazdil čisto, bez kontaktu s bránkou. Najviac Martikána ohrozovali tretí v poradí Francúz Gargaud Chanut, Čech Ježek a Matej Beňuš, nevyhli sa však dvojsekundovým penalizáciám, ktoré ich pripravili o prenikavejší výsledok. Beňuš dokonca zvládol trať úplne najrýchlejšie, štyri trestné sekundy však boli priveľa.

Slovenskí singlisti pomýšľali vo finále na výraznejší prienik, hlavne po excelentne zvládnutom semifinále (1. Martikán 98,39, 2. Beňuš 101,93, 3. Slafkovský 102,50), no vo finále piaty Matej Beňuš nazbieral na trati až štyri tretsné sekundy a siedmy Alexander Slafkovský medzi ôsmimi finalistami si pripísal na konto za vynechanú bránku 50 trestných sekúnd. Horšie dopadol dvojnásobný olympijský šampión Francúz Estanguet, ktorý sa medzi finálovú osmičku nezmestil a v semifinále obsadil 10. miesto časom 104,78.

Semifinále deblistov s prvými Škantárovcami (107,91/0) a druhými Hochschornerovcami (109,44/2), s výrazným náskokom pred konkurenciou zdvihlo už aj tak veľký optimizmus. Ťažká trať však mohla vyhliadky oboch lodí, aj vzhľadom na nominačné napätie zaveliť v šesťčlennom finále úplne inak. Nakoniec sa veľké zmeny nezrodili, skôr malá rošáda, keď Hochschornerovci preskočili Škantárovcov a v nominačnom domácom boji sa ocitli v rovnakej pozícii ako Martikán, na definitívu im stačí opäť zdolať domácu konkurenciu na MS v Čunove, alebo vybojovať najcennejšiu medailu zo slovenských. V tomto roku sa sústreďuje nominačný boj v reprezentácii na dvojo pretekov, po Londýne nasledujú septembrové MS v Čunove.

V kategóriách C1, C2 a K1 ženy sa už po nich môže rozhodnúť, kto bude reprezentovať na OH. Michal Martikán splnil prvú časť, v Londýne vyhral a stačí mu, ak bude v Čunove opäť najlepší zo slovenských singlistov. Elena Kaliská má momentálne na OH bližšie, pretože v ženskom kajaku rozhoduje v tomto roku vzájomný súboj s Janou Dukátovou. Prvý Kaliská zvládla lepšie a keby si raz neťukla bránku, tak mohla naplniť aj ďalšiu nominačnú požiadavku figurovať aspoň raz medzi prvými tromi.

„Elena výborne jazdila, no hneď po pretekoch ma šlo rozhodiť od jedu," popisoval emócie jej tréner Peter Mráz. „Na 22. bránke sa jej zdvihla voda, šuchla sa o tyčku, rozhodcovia dlho polemizovali, či ju penalizovať a nakoniec sa tak stalo. Tento ťuk veľmi mrzí, no napriek tomu Elena potešila, jazdila naozaj veľmi dobre."

Pre dvojnásobnú olympijskú víťazku Elenu Kaliskú je 6. miesto v Londýne mimoriadne cenné a ak k nemu pridá ďalší čiastkový úspech nad Dukátovou na MS v Čunove a navyše skončí na medailovom mieste, aj ona by si stanovila olympijskú definitívu účasti. Bratia Hochschornerovci, ďalší z tzv. A-skupiny slovenskej reprezentácie, nezakolísali, aj keď im dýchali na chrbát Škantárovci, zvíťazili s obrovským náskokom a blízkosť olympiády vnímajú po víťazstve v Londýne najintenzívnejšie.

Finálové výsledky

K1 muži: 1. Vavřinec Hradílek (ČR) 94,53 (2), 2. Peter Kauzer (Slovin.) 95,50 (0), 3. Fabien Lefevre (Fr.) 97,51 (0).

C1 muži: 1. Michal Martikán (SR) 99,84 (0), 2. Jan Benzien (Nem.) 100,30 (0), 3. Denis Gargaud Chanut (Fr.) 100,49 (2), …5. Matej Beňuš 101,80 (4), 7. Alexander Slafkovský (obaja SR) 151,84 (50).

K1 ženy: 1. Melanie Pfeiferová (Nem.) 109,05 (0), 2. Kateřina Kudéjová (ČR) 111,42 (2), 3. Ursa Krageljová (Slovin.) 112,69 (2), …6. Elena Kaliská (SR) 112,96 (2).

C2:[/b 1. Pavol a Peter Hochschornerovci 103,86 (0), 2. Ladislav a Peter Škantárovci (obe SR) 106,97 (0), 3. Marcus Becker – Stefan Henze (Nem.) 111,73 (0).

zdroj: TASR foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM