Michal Paška Vodný slalom

V predolympijskom Londýne už naostro o nomináciu

Konvoj slovenských slalomárov na divokej vode sa opäť pohne do dejiska budúcoročnej olympiády v Londýne.

Tentoraz sa na predolympijských pretekoch (28.-31. júla) objavia všetky lode figurujúce v reprezentančom družstve, po tri v každej kategórii. Pre elitné to už bude tretí výjazd do Londýna a treba zdôrazniť, že najdôležitejší. Navyše si vytvorili pred konkurenciou zo zahraničia cenný náskok pri mapovaní kanála v ‚Lee Valley White Water Centre‘.

V tomto roku tvoria súčasť domácich nominačných pretekov na OH predolympijský Londýn a septembrové MS v Čunove. V kategóriách C1, C2 a K1 ženy sa už po nich môže rozhodnúť, kto bude reprezentovať na OH. Ak Michal Martikán a bratia Hochschornerovci, čiže slalomári z tzv. A-skupiny, teraz v Londýne a potom v Čunove zdolajú všetky ďalšie slovenské lode, priamo postúpia na OH. Druhá možnosť definitívy sa pre nich ponúka na MS v Čunove, ak budú na medailovom mieste ako najlepší Slováci.

Medzi dvoma kajakárkami A-skupiny Janou Dukátovou a Elenou Kaliskou sa sa do úvahy zoberie vzájomná úspešnosť, stačí, keď dvakrát jedna nad druhou vyhrá, a zároveň sa raz umiestni do tretieho miesta. Aj z tohto dôvodu je zrejmé, akú dôležitú visačku nadobudli predolympijské preteky v Londýne. Ak by slalomári z A-skupiny nenaplnili stanovené požiadavky, o miestenkách sa rozhodne až v roku 2012, tak ako medzi kajakármi.

Predolympijský Londýn už v mnohom pripomenie budúcoročný olympijský. Podľa prihlášok organizátori zaradili najskôr na budúci štvrtok predkvalifikáciu a z nej už postúpi do piatkovej kvalifikácie presne toľko lodí, koľko bude štartovať na OH, kajakárov 21 (v predkvalifikácii 64), kajakárok 21 (52), singlistov 16 (48) a deblistov 12 (33). Do semifinále presne podľa olympijského kľúča postúpi 15 kajakárov a kajakárok, 12 singlistov a 10 deblistov, do finále 10 kajakárov a kajakárok, osem singlistov a šesť deblov.

V piatok do Londýna vyrazili dva mikrobusy, jeden z L. Mikuláša, druhý z Bratislavy, slalomári sa presunú v sobotu letecky do Londýna priamo z Bratislavy o 10.00. Prvý tréning si naplánovali už v ten deň podvečer o piatej. ** Do Londýna na predolympijské preteky letia:** C1 muži: Michal Martikán, Alexander Slafkovský (obaja Dukla Liptovský Mikuláš), Matej Beňuš (ŠKP Bratislava). **K1 ženy: Elena Kaliská (Dukla L. Mikuláš), Jana Dukátová (UK Bratislava), Dana Mannová-Beňušová (ŠKP Bratislava). **C2: **Pavol a Peter Hochschornerovci, Ladislav a Peter Škantárovci (obe ŠKP Bratislava), Tomáš Kučera – Ján Bátik (Dukla L. Mikuláš). **K1 muži: Martin Halčin (Dukla L. Mikuláš), Marcel Potočný (ŠKP Bratislava), Ľubomír Janček (ŠKP Dolný Kubín).

zdroj: TASR

ilustračné foto: -skk-

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM