Slávka Kellová Kultúra

V Tranosciu vyšla kniha o M. M. Hodžovi

Pri príležitosti osláv 200. výročia narodenia evanjelického kňaza, slovenského národného buditeľa, jazykovedca, básnika a reprezentanta slovenského národného hnutia v 40. rokoch 19. storočia Michala Miloslava Hodžu vyšla publikácia o jeho osobnosti,

Knihu vydalo vydavateľstvo Tranoscius pod názvom – Michal Miloslav Hodža. Život a dielo. Autorom publikácie, dostupnej na knižnom trhu, je generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik. Brožovaná publikácia ponúka nevšedné a jedinečné informácie o tejto významnej a kľúčovej osobnosti histórie Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku. Prináša i konkrétne Hodžove výroky vykresľujúce jeho zápasy s neprajníkmi.

Zaujímavá je aj obálka knihy, na ktorej je do filmu vložený obraz M.M. Hodžu v luteráku so zlomenou palicou v ruke. Niektoré legendy hovoria, že palica symbolizuje výsledok fyzického útoku na Hodžu, podľa iných zdrojov išlo len o dobovú charakteristiku. Obraz veľmi dobre vystihuje Hodžu ako vynikajúceho farára s množstvom kníh, symbolizujúcich jeho vedomosti a vzdelanie. Nechýba ani vyobrazenie kríža Pána Ježiša Krista, ktorý mu bol posilou v ťažkých skúškach života, ale i v radostných chvíľach. Autorom obrazu M. M. Hodžu je P. M. Bohúň a jeho kópiu vlastní Cirkevný zbor v Liptovskom Mikuláši.

Záujemcovia si knihu o Michalovi Miloslavovi Hodžovi môžu objednať do 24. októbra tohto roku vo vydavateľstve Tranoscius v Lipovskom Mikuláši, informoval Generálny biskupský úrad ECAV na Slovensku.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM