Slávka Kellová Rôzne

V Žiarskej doline opäť padla lavína

Lavína opäť dokazovala svoju silu v Žiarskej doline. V stredu 25. januára padla aj v úseku, cez ktorý prechádza turisticky vyhľadávaná cesta na Žiarsku chatu. Pre Západné Tatry bol preto vyhlásený tretí stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej s

Podľa chatára Žiarskej chaty, Miroslava Dzurošku, lavína padla ráno z ľavej strany doliny od Jaloveckého sedla. Pretože v tento deň stále snežilo a bola znížená viditeľnosť, nedali sa presné miesto ani výška odtrhu zistiť. Nasledujúci deň, teda vo štvrtok 26. januára sa počasie umúdrilo.

Pracovníkom zo Strediska lavínovej prevencie sa podarilo lavínu pomocou špeciálneho GPS zmapovať a tým získali presné informácie o tom, kam až lavína zašla. Na základe dlhodobých pozorovaní tak vedia podľa množstva snehových zrážok určiť, kedy je predpoklad ohrozenia prístupovej cesty lavínou a tiež pravdepodobný dosah a rozsah lavíny.

Rozsah tejto lavíny však nie je ani zďaleka porovnateľný s tou, ktorá spadla do doliny v marci 2009, kedy sa odtrhla asi celá ľavá strana doliny. Tentokrát sa odtrhol iba jeden tunajší zľab.

foto, video: Rescueproject http://www.facebook.com/RESCUEproject

V Žiarskej doline opäť padla lavína
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM