Tomáš Batiz Správy

V známej dedine okresu pribudla nová socha: Tipnite si, čo symbolizuje

Liptovské Kľačany sa pýšia novou drevenou plastikou. Tri metre vysokú a viac ako pol tony vážiacu sochu nainštalovali v novembri.

Ilustračný obrázok k článku V známej dedine okresu pribudla nová socha: Tipnite si, čo symbolizuje
Zdroj: TASR

Socha je nainštalovaná hneď vedľa cesty do miestneho kostola. Obec ju dostala ako dar od rezbárskych majstrov a tamojší starosta Ján Hollý hovorí, že ju k nim „dofúkal vietor“.

Vznik plastiky totiž súvisí s vetrom, ktorý v roku 2016 polámal konáre prestarnutých topoľov v miestnom chotári. „Tie potrhali elektrické vedenie a energetici nariadili stromy vyrúbať. Toto drevo skončilo ako palivo, teda okrem hrubých nadrozmerných kmeňov, ktorým sme hľadali iné, zmysluplnejšie uplatnenie,“ priblížil starosta.

Obec oslovila niekoľkých rezbárov. Na ponuku zareagovala dvojica umelcov Michal Palko a Vladimír Lofaj. Tí si kmene odviezli a ako protihodnotu prisľúbili, že z dreva niečo vyrežú. „Takmer po roku a pol sa mi ozvali, že môžem prísť na prvý náhľad toho, čo vyrobili. Bolo hneď jasné, že ide o podobizeň svätej Alžbety. Táto známa uhorská svätica je patrónkou našej farnosti a zároveň obce,“ dodal.

Spomínaný kostol v Liptovských Kľačanoch zasvätený sv. Alžbete dal v roku 1339 postaviť šľachtic Štefan, zvaný Kunč, verný spojenec župana Donča. Kostol sa zakrátko stal farnosťou. Časť územia, ktoré obhospodaroval tamojší farár spolu so svojimi poddanými, sa až do 19. storočia volala Svätá Alžbeta. Socha sa tak pre miestnych stala symbolom viery a histórie. V uplynulých dňoch ju požehnali misionári z rádu františkánov.

Spoluautor sochy Michal Palko sa narodil v Ružomberku, kde vyrastal aj vyštudoval. Momentálne pracuje na základnej umeleckej škole v Liptovskom Mikuláši. Sochárstvom sa zaoberá zhruba osem rokov, no len pre zábavu a relax. Vo svojej tvorbe sa venuje prevažne duchovnej tematike alebo abstrakcii. Spolu s kolegom Vladimírom Lofajom a Martinom Moravčíkom sú zakladateľmi umeleckého zoskupenia TAtrArt.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM