Tomáš Batiz Správy

Veľké čistenie Liptovskej Mary: Dobrovoľníci vyzbierali stovky vriec odpadu, FOTO

Brehy Liptovskej Mary v piatok čistilo viac ako 250 dobrovoľníkov. Koľko vriec odpadu vyzbierali?

Ilustračný obrázok k článku Veľké čistenie Liptovskej Mary: Dobrovoľníci vyzbierali stovky vriec odpadu, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Region Liptov

Cieľom akcie bolo pripraviť blízke okolie Liptovskej Mary na tohtoročnú letnú sezónu. Tú Liptáci oficiálne otvoria na konci mája. Do zberu odpadkov sa zapojilo 150 žiakov a učiteľov z Evanjelickej spojenej školy, 20 z hotelovej školy a 26 z Gymnázia M. M. Hodžu v Liptovskom Mikuláši. Dobrovoľníkov na podujatie odviezli z Liptovského Mikuláša bezplatné autobusy. Práce koordinovala stráž prírody Tatranského národného parku. „Rozhodli sme sa, že návštevníkov Liptovskej Mary opäť privítame čistým prostredím. Myšlienka podujatia je edukačná. Vštepiť deťom, že keď sa chceme v prírode pohybovať a užiť si ju, musíme ju mať čistú. Toto je síce piaty ročník podujatia, no čistenie Liptovskej Mary sa robí od nepamäti. Je pozitívne, že odpadu je čoraz menej,“ povedal aktivista a spoluorganizátor akcie Anton Považský.

„Väčšinu dobrovoľníkov tvorili školáci vo veku 12 až 15 rokov, ktorí za pár hodín vyzbierali 350 vriec odpadu rôzneho druhu,“ skonštatovala Katarína Šarafínová z Regiónu Liptov.

Dobrovoľníci našli pri čistení viaceré nezvyčajné predmety, zaujala napríklad WC misa, okenný rám či zimný sveter. Ako pamiatku na podujatie si deti a študenti odniesli zelené tričká, ktoré im do budúcnosti pripomenú, že mať čisté okolie nie je samozrejmosťou.

Pred otvorením letnej sezóny sa v regióne uskutočnia aj ďalšie upratovacie aktivity. „V najbližších dňoch či týždňoch očakávame v regióne menšie či väčšie podujatia, spomeniem napríklad jarné upratovanie Černovej a Čutkovskej doliny v sobotu 27. apríla, čistenie v Liptovskom Jáne a Jánskej doline 1. mája či podujatie Zelený Chopok 10. mája,“ priblížila Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM