Slávka Kellová Rôzne

Veľký štrajk učiteľov: Vzbúrilo sa až 2 400 zamestnancov

Desaťtisíce učiteľov sa vo štvrtok 13. septembra zúčastnilo na najmasovejšom štrajku pedagógov v histórii Slovenska. Minuloročné snahy pred Úradom vlády SR nepriniesli očakávané ovocie, a tak učitelia udreli masovejšie a organizovanejšie. Len v Žilin

Štatistiky tak hovoria o zhruba 46% percentnej účasti na štrajku v Žilinskom kraji. Od 6:00 sa zavreli brány všetkých materských a základných škôl v pôsobnosti mesta Liptovský Mikuláš. Ku štrajkujúcim sa pridali krajské stredné školy na území mesta, Centrum voľného času a Evanjelické gymnázium. Hlavnou požiadavkou učiteľov je úprava štátneho rozpočtu pre školstvo na budúci rok tak, aby ich mali učitelia od budúceho roku vyššie aspoň o 10%, požadujú tiež viac peňazí, ktoré štát vlieva do školstva na vzdelávanie a záleží im aj na zmene postavenia v spoločnosti. //„Určite budem hovoriť za všetkých učiteľov. Chceli by sme aby sa zmenilo naše postavenie v spoločnosti, nakoľko naše právomoci sú okresané, až takmer žiadne. Vo vyučovacom procese nám chýbajú pomôcky a práca učiteľa je z roka na rok ťažšia,“ //ponosuje sa predsedníčka odborov na ZŠ Čs. Brigády v Liptovskom Mikuláši. Tunajší zamestnanci sa v plnom počte zúčastnili štrajku aj počas ohlasovanej hodiny medzi 9:00 a 10:00, kedy boli na verejnosti predostrené všetky požiadavky.

Aj keď na verejnosti sú najviac skloňované výplaty pedagógov a zvýšenie dotácie od štátu, učitelia žiadajú viac peňazí nie pre seba, ale pre skvalitňovanie vyučovacieho procesu. „My, čo sme už 50-tníčky sme si povedali, že bojujeme už za mladú generáciu učiteľov a ostatných pracovníkov škôl, ktorí tu prídu po nás,“ povedala po štrajku Michaela Feriancová, učiteľka odborných predmetov na Hotelovej akadémii v Liptovskom Mikuláši.// **„Práca učiteľov je veľmi náročná a ľudia mimo školstva si to neuvedomujú. Keby učiteľ dostal štatút štátneho zamestnanca, bol by viac chránený,“ **//dopĺňa svoju kolegyňu z Hotelovej akadémie Lýdia Slačková.

Školskí odborári sa chystajú rokovať o lepších podmienkach v školstve už na budúci týždeň. Za stôl si chcú sadnúť s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom, ministrom financií Petrom Kažimírom a ministrom práce Jánom Richterom.

ilustračné foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM