Slávka Kellová Kultúra

Veteránske skvosty otestujú na tatranských cestách

Uprostred Liptovského Mikuláša dnes predpoludním odštartovala štvordňová skúška automobilových veteránov Oldtimer Rallye Tatry 2011. Pestrý 55-členný konvoj, ktorý sa pristaví aj v oravskom Zuberci, Tatranskej Lomnici či poľskom Zakopanom, tvoria okr

„Už slovo Tatry v názve predznačuje, že autá dostanú naozaj poriadne zabrať. Musia prekonať značné výškové rozdiely. Nebojím sa, že by s tým mali mať mimoriadne problémy, veď jazdili po kopcoch aj vo svojej dobe. Dúfam, že už o rok sa nám podarí zrealizovať odvážny zámer a zamierime na najvyšší bod, kam sa dá u nás autom vyjsť, na Kráľovu hoľu,“ uviedol pre TASR riaditeľ pretekov Jaroslav Petran.

Na výkon vlastnoručne zrenovovanej skvostnej fiatky z roku 1926 sa spolieha Miroslav Kuchár z Prešova. „Je to zaujímavá výzva, ako si poradí v horách so záťažou v podobe posádky troch statných chlapov. Zatiaľ som bez obáv, máme už za sebou podobnú skúsenosť z podobnej súťaže v Česku, v členitom teréne Beskýd. Čo sa má stať, sa stane, čo sa porúcha, to opravíme,“ skonštatoval.

Verným účastníkom tohto podujatia je Romuald Páv z Prahy na anglickej Lagonde z roku 1931. „Už toho absolvovala veľa, takže nemám dôvod sa čohokoľvek báť, aj keď trochu preklzáva spojka. Prvoradé je, že sa tu určite opäť stretnem s dlhoročnými priateľmi, spoznám množstvo nových a preveziem sa po nádhernom tatranskom kraji,“ zdôraznil.

Odbornú lekársku pomoc je kedykoľvek pripravený poskytnúť Michalovčan Jozef Makohus na unikátnej prvej škodováckej povojnovej sanitke z roku 1948. „Náročnú renováciu sme ukončili iba prednedávnom. Čaká ju ostrý test, lebo počas štyroch dní absolvuje vrátane príchodu a návratu domov viac ako 1000 km. Veziem so sebou plnú pôvodnú výbavu, lôžko, obväzy, dlahy. Dúfam, že ich nebudem musieť použiť,“ dodal s úsmevom profesionálny le­kár.

zdroj: TASR foto: -jvk-

old_timer
26
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM