Slávka Kellová Rôzne

Veterná Poruba vraj zneužíva prostriedky zo skládky

Občianske združenie Tatry z Liptovského Mikuláša podalo trestné oznámenie na obec Veterná Poruba. Združenie si totiž myslí, že obec neoprávnene využíva prostriedky určené na odpadové hospodárstvo. Obec argumentuje, že odpadový zákon ich zbytočne obme

Občianske združenie Tatry po vzhliadnutí faktúr obce Veterná Poruba pri Liptovskom Mikuláši zistilo, že vo výdavkovej časti sa za posledných päť rokov nachádzalo množstvo faktúr, ktorých účel nezodpovedá zákonu o poplatkoch. Združenie preto podalo na obec trestné oznámenie a prípadom sa zaoberala aj Okresná prokuratúra: „Tá vydala zvláštne rozhodnutie, kde na siedmych stranách opisuje, že vyše 19 000 eur bolo síce použitých mimo účelu vymedzeného zákonom, ale keď sa to všetko zváži nedá sa dokázať, že ide o trestný čin,“ hovorí Rudolf Pado, predseda občianskeho združenia.

Podľa úradujúcej starostky obce Veterná Poruba Desany Stromkovej boli spomínané prostriedky využité v odpadovom hospodárstve alebo na investície vyvolané riešením úzko súvisiacich problémov. „Napríklad, pri vývoze fekálií, pri čistení ulíc či vodného toku. Riešiť to len tak, ako to striktne ukladá zákon, nás veľmi obmedzuje," vysvetlila.

Rudolf Pado oponoval zmysluplnosťou zákonom definovaného účelového viazania prostriedkov. „Prokurátor sa tým mal, podľa mňa, veľmi vážne zaoberať, lebo to asi nie je stanovené len tak. Obec s takými vysokými účelovo viazanými príjmami by už mala mať vybudované kompostovisko, zberný dvor či pred každým domom by mali stáť farebné kontajnery na separovanie odpadov," zdôraznil.

Výška príjmov obce za odpadové hospodárstvo závisí od množstva a druhu odpadu uloženého na skládku. To je v prípade Veternej Poruby zhruba 12 až 60 000 eur ročne. Obec z toho využije asi desatinu nákladov. Podľa slov starostky je situácia podobná v každej obci so skládkou v jej katastrálnom území bez toho, aby neriešila aj odpady regionálneho charakteru. Preto už po druhýkrát iniciovala zmenu zákona o odpadoch a poplatkoch za uloženie odpadu, ktorý vraj obce zbytočne zaväzuje: „Aby mohli tieto prostriedky využiť aj na kanalizáciu, čističky odpadových vôd, alebo iné ekologicky závažné problémy v obci,“ vymenúva Desana Stromková. Navrhovanú zmenu zákona by prijal aj starosta Partizánskej Ľupče Ľubomír Frič, ktorý tvrdí, že z príjmov zo skládky v ich katastrálnom území využijú asi len tretinu až polovicu prostriedkov.

OZ Tatry chce napriek tomu postupovať ďalej, pretože je presvedčené o skutkovej podstate trestného činu neoprávneného nakladania s cudzím majetkom. Ďalšie taktické kroky však bližšie neuvádza.

skk, TASR foto: skk, OZ Tatry

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM