Martin Grendel Rôzne

Viac slovenského mäsa, zeleniny a ovocia

Mäso z doma dochovaných zvierat či v záhradke dopestovanej zeleniny a ovocia budú môcť na Slovensku predávať všetci záujemcovia.

Mäso z doma dochovaných zvierat či v záhradke dopestovanej zeleniny a ovocia budú môcť na Slovensku predávať všetci záujemcovia.

Nový systém by podľa ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona mal vrátiť na trh čo najviac slovenskej produkcie. Ako vysvetlil na dnešnej tlačovej besede, ide o to, aby "tetka, ktorá doma chová hydinu, mohla vajíčka legálne predávať do miestnej reštaurácie.“ Filozofiou je čerstvosť, kvalita, rýchlosť, bezpečnosť.

Systém bude založený na kontrole Štátnou veterinárnou a potravinovou správou. „Zavolám, že v pondelok chcem poraziť tri kusy ošípaných, veterinár príde, skontroluje, potvrdí, potom môžem poraziť a ponúknuť,“ priblížil Simon. V súčasnosti niektorí producenti fungujú na podobnej báze, no pôvod nimi ponúkaného mäsa či zeleniny nie je vždy jasný.

Ako podotkol, dnes mnohé reštaurácie nakupujú mäso v obchodoch a potom si to spracúvajú, za nových podmienok si kúpia rovno od chovateľa a otázniky o pôvode odpadnú. Na rozdiel od dnešnej praxe bude možné konečnému spotrebiteľovi okrem hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec a kôz ponúkať aj hydinu, králiky či pštrosy za oveľa jednoduchších hygienických štandardov.

Tri kategórie predajcov

Konečným spotrebiteľom sú tí, ktorí kupujú pre vlastnú potrebu a zariadenia spoločného stravovania, nie obchody. Hlavnými charakteristikami budú vlastná produkcia, čerstvosť, kvalita a dôvera, od koho nakupujem.

Nový systém by mohol začať fungovať už od 1. júna. Zaviesť ho plánujú cez nariadenie vlády, ktoré je dnes v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Bude potrebné počkať aj na notifikáciu Bruselom, preto je možné, že sa spustí od júla alebo od augusta.

Predajcovia budú rozdelení do troch kategórií. V prvej budú tí, ktorí nemusia podávať daňové priznania – s príjmom do 2 000 eur ročne, v druhej budú podnikatelia s príjmom do 47 500 eur, ktorí nemusia byť registrovanými platcami DPH a tretia kategória bude obmedzená 16 veľkými dobytčími jednotkami, pričom jedna jednotka je dobytok do 500 kg.

„Chceme, aby farmári svoju produkciu ponúkali zákazníkom a aby bolo jasné, že je to domáce,“ zdôraznil Simon.

Hotelieri a reštaurácie už na systém podľa Simona čakajú a pripravení sú aj chovatelia a pestovatelia. Niektorí by mohli začať hneď, niektorí potrebujú pár mesiacov. Ministerstvo plánuje aj finančne podporiť nákup chladiarenských technológií a podobných zariadení. Ako Simon tvrdí, v mnohých západných krajinách takýto systém funguje a je osvedčený.

zdroj a foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM