Aktualizované Tomáš Batiz Správy

Vetrisko sa vyzúril v našom okrese: Viaceré dediny boli bez prúdu!

Elektrikári sú v teréne a hľadajú presné príčiny porúch. Tam, kde je to možné, sú domácnosti prezásobené elektrinou z iných vedení. Problémy sú však aj v meste.

Ilustračný obrázok k článku Vetrisko sa vyzúril v našom okrese: Viaceré dediny boli bez prúdu!
Zdroj: TASR

Energetici zo Stredoslovenskej distribučnej (SSD) už zásobujú elektrinou všetky trvalo obývané odberné miesta. Od rána sa im podarilo odstrániť 30 porúch na vedeniach vysokého napätia. Mikulaš24 o tom informoval Miroslav Gejdoš zo Stredoslovenskej distribučnej.

Iba jedna porucha musí počkať do zajtra. „V Ľubochnianskej doline, najdlhšej doline na Slovensku, spadli na elektrické vedenie stromy, pričom poškodili dva stĺpy. Dnes sa ich elektrikárom nepodarilo dostať do prevádzkyschopného stavu, pretože sú v ťažko prístupnom teréne a aj samotné vyhľadanie poškodených miest bolo veľmi náročné,“ konštatuje Gejdoš.

„V tejto lokalite sa však nachádzajú len horárne a chaty, ktoré nie sú trvalo obývané. Bez dodávky elektriny je 15 takýchto objektov,“ doplnil Gejdoš.

Stredoslovenská distribučná začala evidovať nárast poruchovosti v súvislosti s počasím od včera večera. Situácia sa začala rapídne zhoršovať zhruba od 3:00 hod. ráno. Silný vietor zhadzoval stromy a konáre. Niektoré z nich potrhali vodiče a poškodili stĺpy. Ráno okolo 8:00 bolo na strednom Slovensku bez elektriny viac ako 12-tisíc odberných miest. „Vďaka nasadeniu údržbárov SSD ich bolo pred poludním už len 2 500 a o 16:00 hod. iba posledných 15,“ informuje Gejdoš zo Stredoslovenskej distribučnej.

V okrese Liptovský Mikuláš boli bez prúdu Liptovské Matiašovce, Jakubovany a obec Východná.

Dokopy bolo v priebehu posledných 24 hodín bez elektriny viac ako 30-tisíc odberných miest, čo je hranica pre vyhlásenie kalamity.

foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM