Tomáš Batiz Správy Video

VIDEO: Na Háji Nicovô postavia pomník novodobých veteránov

Na Háji Nicovô vznikne nový pomník novodobých veteránov. Základný kameň museli doviezť nákladným vozidlom.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Na Háji Nicovô postavia pomník novodobých veteránov
Zdroj: Dnes24.sk

Od roku 1993 zahynulo pri vykonávaní služobnej činnosti v zahraničných vojenských operáciách a mierových pozorovateľských misiách celkom 58 vojakov. Ako pripomenul ministra obrany SR Peter Gajdoš, slovenskí vojaci zabezpečujú mier, slobodu a demokraciu ďaleko od hraníc Slovenska už 25 rokov. Pomáhajú pritom občanom iných štátov, aby žili v pokoji a mieri.

„Celkovo 18.000 príslušníkov OS SR sa vystriedalo v operáciách pod vedením NATO, OSN a EÚ v rôznych štátoch sveta. Chcem, aby sme si tu každý rok uctili pamiatku obetí v jednotlivých operáciách a aby sme naplnili odkaz, že na nich nikdy nezabudneme,“ skonštatoval.

Pomník bude vybudovaný v priestore areálu Háj-Nicovô tak, aby zachoval jeho historickú a výtvarnú kontinuitu. Lokalitu vybral rezort obrany z viacerých dôvodov. Mesto Liptovský Mikuláš má nielen bohatú vojenskú históriu, no zároveň je sídlom Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika, ktorá už roky pripravuje dôstojníkov do ich budúcich povolaní v rámci ozbrojených síl.

Výhodou je aj jej poloha v strede Slovenska. Ústredným motívom komplexu pomníka budú mená zosnulých vojakov a ich symboly, ktoré budú vytesané do stien memoriálnej kaplnky.

Na videu si môžete pozrieť pomník, ktorý v piatok 12. októbra doviezli do areálu Háj-Nicovô.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM