Slávka Kellová Kultúra

VIDEO: Na javisko prišiel strach

Strach, napätie, obavy, ale aj štipka humoru sa skĺbili do úderných scén divadelnej hry francúzskeho dramatika Bernarda-Marie Koltésa. Liptovskomikulášske javisko ju zažilo v predstavení tunajšieho Theatro Gasparego.

Inscenácia Boj černocha so psami nastolilo zrkadlo najtrýznivejším otázkam súčasného sveta. V atmosfére africkej krajiny poukazuje na odlišnosti nadriadených od podriadených, sklony k násiliu, ale aj na praobyčajnú potrebu človeka nebyť sám. V krajine černochov lipnúcich na svojich tradíciách a rodine stavia do kontrastu „civilizovaný“ svet s jeho túžbou rásť, rozvíjať sa a budovať… za každú cenu. Ktorý z týchto svetov je teda ten lepší?

Hra vtiahne diváka svojim dramatickým dejom a údernosťou scén, ktoré sú plné napätia, nečakaných zvratov, efektov, výkrikov a nedopovedaných viet s jednoznačným odkazom. V atmosfére afrického sparna sa odohráva súboj bielej a čiernej rasy, ktorá nemá víťazov ani porazených. Mŕtvola muža, ktorý umrel na stavbe privádza na scénu černocha, ktorý si prišiel po telo svojho brata a s nástojčivosťou domorodého človeka žiada jeho pozostatky. A tu sa odkrýva pravá morálka „pánov“. Vydávajú totiž telo, ktoré nemajú. Nevšednosť zobrazenia témy nie je jediným dôvodom prečo si túto hru netreba nechať ujsť.

foto: skk VIDEO: MOONEYESTUDIO.sk

VIDEO: Na javisko prišiel strach
1
Galéria
gasparego
65
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM