Slávka Kellová Rôzne

VIDEO: Veľký požiar Važca v roku 1931

Presne 17. júla 1931 došlo v obci Važec, dnes v okrese Liptovský Mikuláš, k obrovskému požiaru, ktorý zničil 461 tunajších domov a o strechu nad hlavou prišlo okolo 2000 obyvateľov.

Tento hrôzostrašný deň sa podarilo natočiť českým filmárom, ktorí prišli do obce natočiť dokumentárny film o krásach života a zvykov pod Tatrami. Nikto však nečakal, že natočia aj ich najsmutnejší deň, pri ktorom prišli o život dvaja ľudia a dve deti.

„Krátko po 8:00 vznikol požiar v dome Jána Debnára v susedstve Potravného družstva. Tento požiar zdolali hasiči za 1/2 hodiny. Nestačili sa však ani vrátiť na lúky, ku kose, keď znova tesne pred poludním vzbĺkol požiar v humne Jána Sabaku pod Hartom. Požiar sa šíril úžasnou rýclosťou. Drevené obydlia, vtlačené do členitých rodových dvorov napomáhali ohnivým jazykom. Od strechy ku streche so suchými šindľami bežali iskry. Za necelú hodinu bola celá obec v plameňoch. Za necelých 6 hodín zostalo bez prístrešia okolo 2000 ľudí. Zhorelo 461 domov, k tomu asi toľko poľnohospodárskych stavieb, množstvo domáceho zvieratstva, poľnohospodárske náradie, riad, bohatstvo krojov. Pri požiari zhorelo aj 4-ročné dievčatko a ďalšie dievčatko zomrelo na následky popálenia,“ píše na oficiálnej stránke obce Važec.

[youtube=400,270]h­ttp://youtu.be/k5a­Nig3p1A0[/you­tube]

foto: obec Važec video: Slovensko na historických fotografiách

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM