Slávka Kellová Rôzne

„Vidieť a byť videný“

„Vidieť a byť videný“ je základné pravidlo bezpečnosti na cestách. Napriek viacerým upozorneniam zo strany Polície, niektorí chodci a cyklisti stále zabúdajú na toto dôležité pravidlo.

V snahe predchádzať dopravnej nehodovosti týchto najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky polícia opätovne upozorňuje na povinnosť zviditeľniť sa za zníženej viditeľnosti reflexnými doplnkami. Tie zvyšujú svetelný kontrast voči pozadiu a predlžujú tak vzdialenosť, na akú môže vodič, chodca alebo cyklistu spozorovať a včas zareagovať.

Podľa zákona o cestnej premávke za zníženej viditeľnosti mimo obce musí mať chodec idúci po krajnici alebo okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev. Vzhľadom k tomu, že nie všetky cesty a ulice v obciach sú dostatočne osvetlené, nie je na škodu nosiť reflexný doplnok aj v obci. Pri prechádzaní cez cestu je chodec povinný prednostne použiť priechod pre chodcov, podchod alebo nadchod. Cyklista jazdiaci za zníženej viditeľnosti po krajnici alebo po okraji vozovky musí mať na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev.

Aj taká maličkosť, akou je viditeľne umiestnený reflexný pás, či reflexná samolepka, dokážu zabrániť tragédii a zachrániť život. Každý účastník cestnej premávky môže svojim zodpovedným prístupom a dodržiavaním pravidiel cestnej premávky prispieť k zvýšeniu bezpečnosti na cestách. Za ich nedržanie hrozí cyklistom aj chodcom sankcia vo výške až 30 eur.

zdroj: OR PZ LM

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM