Tomáš Batiz Rôzne Šport

Viete ako správne behať v zime? Tipy a rady priamo od kondičného trénera

V Liptovskom Mikuláši sa za posledné dni poriadne ochladilo. Letné oblečenie sme už azda skoro všetci vymenili za teplejšie. Výnimkou by nemali byť ani športovci, ktorí aerobnú aktivitu vykonávajú v exterieri.

Ilustračný obrázok k článku Viete ako správne behať v zime? Tipy a rady priamo od kondičného trénera
Zdroj: TASR

Počas leta vidíme skoro na každom kroku aspoň jedného bežca. So zmenou počasia prichádza aj zmena v šatníku. Krátke tričká a kraťasy je nutné vymeniť za teplé termo oblečenie. “Ideálne sú trailove goratexové topánky, termo oblečenie a nach ľahšia šuštiaková súprava. Netreba zabúdať aj na čiapku, čelenku a možno rukavice,” skonštatoval Šimon Klimčík, kondičný tréner.

Dôležité sú tekutiny

Po bežeckej aktivite je nutné doplniť tekutiny. Studené nápoje je nutné vymeniť za teplý čaj. “Určite treba doplniť tekutiny. Ideálny je zázvorový čaj, ktorý otepľuje organizmus,” vysvetluje Klimčík, ktorý ďalej pokračoval v typoch tréningov: “Čo sa týka tréningov, optimum je trikrát do týždňa. Striedať treba aeróbny tréning s anerobnými intervalmi.”

Napredujte

Aj počas zimných dní je potrebná meranie a sledovanie vlastného napredovania. Svoje výkony je dobré si zapisovať do zošita a porovnávať. “Odporučil by som možno aj využitie športtestra, kvôli meraniu srdcovej frekvencie. Vďaka tomu si môžeme spraviť tréning efektívnejší,” dodal na záver Šimon Klimčík.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM