Rôzne

Viete čo je to synchrotrónové žiarenie? V týchto dňoch sa o ňom hovorí v L. Jáne!

Prostredníctvom svojich vedeckých kapacít má Slovenská republika významný podiel pri budovaní a prevádzke nákladných celoeurópskych výskumných centier vo francúzskom Grenobli a nemeckom Hamburgu, ktorých základ tvoria výkonné zdroje synchrotrónového žiarenia.

Ilustračný obrázok k článku Viete čo je to synchrotrónové žiarenie? V týchto dňoch sa o ňom hovorí v L. Jáne!
Foto: Slávka Kellová

Podiel SR zdôraznil počas tretej zimnej školy synchrotrónového žiarenia v Liptovskom Jáne (11. – 14. 2.) prorektor košickej Univerzity P. J. Šafárika a podpredseda Rady European XFEL GmbH v Hamburgu Pavol Sovák. „Náš podiel na tejto spoločnosti 12 štátov je 1,1 %, no máme silný ľudský vklad,“ skonštatoval.

„Slovensko je síce malou krajinou, ale má veľmi významné zastúpenie v týchto medzinárodných štruktúrach a pripravujeme ďalších odborníkov, ktorí sa budú vedieť aktívne zapojiť do praktickej činnosti špičkových tímov týchto unikátnych zariadení,“ podotkol Marcel Miglierini zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Pre Slovensko je podľa Sováka oveľa ekonomickejšie vychovávať expertov, ktorí sa budú podieľať na takýchto revolučných experimentoch. „Synchrotrónové žiarenie má veľmi široké použitie v mnohých vedných disciplínach pri pozorovaní vnútornej štruktúry materiálov a nedozerné praktické uplatnenie,“ pokračoval Sovák.

„Pravdepodobne budeme schopní zobrazovať efekty, ktoré sa dejú na úrovni atómov a elektrónového obalu. To je obrovské očakávanie, ktoré sa nám odkrýva napríklad v biológii, aby sme dokázali snímať štruktúry proteínov či biomolekúl. Ich poznanie je základom pokroku v medicínskych vedách,“ dodal.

Vedecký seminár v Liptovskom Jáne zorganizovala v spolupráci s ministerstvom školstva Slovenská spektroskopická spoločnosť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM