Marcel Mojžiš Kultúra

Vojaci, poľná kuchyňa a streľba z historických zbraní: Deň víťazstva nad fašizmom po mikulášsky

Pre pripomenutie významného medzníka svetových dejín pripravilo Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši už tradičné podujatie pri príležitosti 68. výročia víťazného ukončenia druhej svetovej vojny. Na Mikulášanov čakajú živí vojaci, poľná kuchyňa či streľba z historických zbraní.

Ilustračný obrázok k článku Vojaci, poľná kuchyňa a streľba z historických zbraní: Deň víťazstva nad fašizmom po mikulášsky
Foto: Slávka Kellová

„Už pri vchode do múzea budú návštevníkov vítať dobovo ustrojení vojaci v historických uniformách slovenskej a československej armády, Červenej armády, Rumunskej armády a nemeckého Wehrmachtu v podaní členov klubov vojenskej histórie z Ružomberka a Bratislavy,“ hovorí Katarína Verešová, pracovníčka Múzea Janka Kráľa, k oslavám Dňa víťazstva nad fašizmom, ktoré sa uskutočnia v utorok 7. mája od 10:00 do 18:00.

Guľomet, poľný telefón a streľba

Doboví vojaci verejnosti predvedú svoju výstroj a výzbroj na nádvorí múzea, kde sa diváci môžu zblízka prehliadnuť ručné zbrane a výstroj všetkých zúčastnených armád. Deti aj dospelí si môžu sadnúť za obávaný nemecký guľomet MG42 na trojnožke, prezrieť si mínomet ráže 80 mm, poťažkať si naozajstné pušky a automaty. „Tí najmenší si budú môcť vyskúšať spojenie pomocou funkčných poľných telefónov, ktoré kedysi vyžadovali namáhavé naťahovanie káblov a točenie kľukou a ktoré aj v dnešných časoch mobilnej komunikácie spoľahlivo (a zadarmo) fungujú,“ približuje Juraj Vanovčan z Klubu priateľov vojenskej histórie. „Pre odvážnejších tu bude možnosť potiahnuť kohútik na naozajstnej zbrani a vystreliť si do vzduchu slepý náboj. Pre skôr narodených bude možnosť pospomínať si na pohnuté časy konca vojny pred pozornými divákmi,“ dodáva.

Poľná kuchyňa a živý kôň

Novinkou oproti minuloročnému podujatiu bude ukážka vojenskej poľnej kuchyne, ktoré bývali bežnou súčasťou stravovania vojakov na fronte. Raritou výstavy bude vojak jazdectva s naozajstným koňom, ktorí určite zaujmú najmä detských návštevníkov. Pre žiakov základných škôl bude zároveň pripravená kresba kriedami na chodník.

Deň víťazstva nad fašizmom - pozvánka
19
Galéria
Foto: Slávka Kellová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM