Rôzne

Vojaci z druhej svetovej vojny sa vrátili do L. Mikuláša: Takto približovali svetové dejiny

V Liptovskom Mikuláši si už v predstihu pripomenuli Deň víťazstva nad fašizmom. Udalosti z druhej svetovej vojny si pripomenuli viac než dobovo. Živí vojaci a skutočná vojenská technika priblížili v Múzeu Janka Kráľa ako bojovali naši osloboditelia.

Ilustračný obrázok k článku Vojaci z druhej svetovej vojny sa vrátili do L. Mikuláša: Takto približovali svetové dejiny
Zdroj: Dnes24.sk

Asi tisícka žiakov z materských a základných škôl a desiatky okoloidúcich mali dnes v centre mesta možnosť zažiť vojakov a vojenskú techniku, ktoré boli pred viac ako 69 rokmi svedkami strašného krviprelievania. „Deti privítala vojačka v uniforme 1. československého zboru s koníkom Liskou, na ktorom sa mohli previezť v naozajstnom vojenskom sedle. Mali sme tu aj vojaka v britskej uniforme, ktorý predvádzal výcvik boja zblízka, aký absolvovali československí výsadkári počas výcviku vo Veľkej Británii,“ uviedla Katarína Verešová, lektorka MJK.

Premiéru mali v Liptovskom Mikuláši sovietske obrnené prieskumné vozidlo BA-64 a americký terénny voz Dodge 43, ktoré spolu s nemeckým osobným vozidlom Kübelwagen návštevníkov prevážali po námestí. „Pred múzeom a na jeho nádvorí stáli vojaci Červenej armády a nemeckého Wehrmachtu, Slovenskej armády, vojaci 1. československého zboru a československé jednotky vo Veľkej Británii. Porozprávať sa mohli i s takmer ozajstným slovenským výsadkárom z obdobia druhej svetovej vojny,“ dodal Juraj Vanovčan, nadšenec vojenskej histórie.

7. máj 2014: Oslavy Dňa víťazstva nad fašizmom
30
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM